Irak’ta Mukteda Sadr liderliğindeki Sairun koalisyonu, yabancı askeri personelin ülkeyi terk etmesi için meclise yasa teklifinde bulundu.

Dün Bağdat’ta basın toplantısı düzenleyen Sairun Koalisyonu Başkanı Sabah es-Sadi, ABD ve Irak arasındaki askeri anlaşmanın sona erdirilmesi için Irak Meclis Başkanı Muhammed el-Halbusi’ye kanun teklifi sunduklarını söyledi.

Kanun teklifinin uygulama sorumluluğunun meclis başkanlığında olduğunu belirten Sadi, "Meclis Başkanlığı, gerekli yasal tedbirleri almak için meclisin güvenlik, savunma, dış ilişkiler ve yasa komisyonlarıyla görüşmelidir." dedi.

Mecliste en çok milletvekiline sahip Sairun Koaliasyonu'nun Başkanı, sunulan kanun teklifinin içeriğine ilişkin, "Yasanın çıktığı tarihten bir yıla kadar; askeri üsler de dâhil olmak üzere Irak'taki ABD'li ve diğer yabancı askerlerle danışman ve eğitmenlerin varlığının sonra erdirilmesi gerekiyor." diye konuştu.

ABD, 2003 yılında işgal ettiği Irak'ta yaklaşık 166 bin askeriyle Aralık 2011'e kadar varlık göstermiş, bu tarihten sonra Başkan Barack Obama'nın talimatı üzerine, tüm askerini Irak'tan çekmişti.

DEAŞ'ın, 10 Haziran 2014'te ortaya çıkmasından sonra dönemin Irak Başbakanı Nuri el-Maliki'nin çağrısı üzerine, ABD yeniden askerlerini Irak'a gönderdi.

ABD Dışişleri Bakanlığının yayımladığı son verilere göre, iki ülke arasında 2014 yılında imzalanan askeri stratejik anlaşma uyarınca Irak'ta 5 bine yakın ABD askeri bulunuyor.