Yeni devlet başkanını seçmek üzere bir araya gelen Irak Parlamentosu, toplantı yeter sayısının sağlanamaması üzerine oturumu 30 dakika erteleme kararı aldı.

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, erken saatlerde düzenlenen oturuma, 329 sandalyeli Irak Meclisi’nden en fazla 25 kişi katılım sağladı.

Parlamento salonunun içinden çekilen bir fotoğrafta sadece 20 vekilin oturuma katıldığı görüldü.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP) adayının Hoşyar Zebari'nin yanı sıra, Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB) adayı mevcut Cumhurbaşkanı Berhem Salih ile 25 aday daha yarışıyor.

MUHALEFETTEN BOYKOT KARARI

Sünni gruplar, Kürdistan Demokrat Partisi ve Türkmenler cumhurbaşkanlığı seçimi için düzenlenecek olan oturuma katılmama kararı almıştı.

Sünni Meclis Grubu olan Egemenlik Koalisyonu'ndan yapılan açıklamada, siyasi partilerle mutabakat sağlanana kadar, Meclis oturumlarına katılmama kararı alındığı belirtilmişti.

KDP de milletvekillerinincumhurbaşkanlığı oturuma katılmayacağına açıkalrken, İran'a yakın Şii çatı kuruşu Koordinasyon Çerçevesi'nden de boykota destek gelmişti.

Mecliste 7 milletvekili olan Türkmen Grubu da siyasi gruplar arasında mutabakat sağlanmasına fırsat verilmesi için oturumu boykot kararı aldığını duyurmuştu.

KDP ADAYI ZEBARİ'NİN ADAYLIĞI ENGELLENDİ

Irak Yüksek Federal Mahkemesi, KDP'nin cumhurbaşkanı adayı Hoşyar Zebari'nin adaylığını geçici olarak durdurma kararı vermişti.

Adayların cumhurbaşkanı seçilmeleri için meclisin üçte ikisinin oyunu almaları gerekiyor. Meclisin 9 Ocak tarihli açılış oturumunun ardından en geç 1 ay içerisinde yeni cumhurbaşkanının seçilmesi gerekiyor.