Irak’ta Cumhurbaşkanı’nın seçileceği tarih belli oldu.

Irak Meclis Başkanlığı Heyeti’nin toplanması sonucunda çıkan karara göre yasal şartları sağlayan Cumhurbaşkanı adaylarının 31 Ocak’ta açıklanacağı bildirilirken, seçimlerin ise 7 Şubat günü gerçekleştirileceği belirtildi.

Irak Meclis Başkanlığı yaptığı açıklamada, Meclis Başkanlığı Heyeti’nin Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili kararları almak için toplandığı bildirildi.

Açıklamaya göre, yasal gereklilikleri sağlayan adayların 31 Ocak günü duyurulacağı ve Irak Meclisi’nin Cumhurbaşkanı’nı seçmek üzere 7 Şubat’ta toplanacağı belirtildi.

Irak’ta 2005 yılında yapılan siyasi anlaşmaya göre, Cumhurbaşkanlığı makamı Kürtlere, Meclis Başkanlığı Sünnilere ve Başbakanlık Şiilere veriliyor.

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) 23 Ocak'ta yaptığı açıklamada, Irak'ın mevcut Cumhurbaşkanı Berhem Salih'in, partinin gelecek seçimler için cumhurbaşkanı adayı olduğu ifade edilmişti.

Mesud Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi de (KDP), Cumhurbaşkanı adayı olarak KDP üyesi ve eski Dışişleri ve Maliye Bakanı Hoşyar Zebari'nin Cumhurbaşkanlığı'na aday olduğunu duyurmuştu.