Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) cumhurbaşkanı adayı Zebari, Irak Yüksek Federal Mahkemesinin kendisini cumhurbaşkanlığı yarışından uzaklaştırdığı kararını açıklamasının ardından başkent Bağdat’ta basın toplantısı düzenledi.

Kararın alındığı bugünü "Irak için üzücü bir gün" olarak vurgulayan Zebari, "Mahkemenin kararına saygı duyuyoruz ancak bu karar siyasi, önceden düşünülmüş ve organize edilmiş bir karardır." dedi.

Zebari, cumhurbaşkanlığı adaylığı için gerekli tüm şartları yerine getirdiğini savunarak, şu ifadeleri kullandı:

"Irak devletinin başında güçlü birini istemiyorlar. İki dönem Dışişleri Bakanlığı yapmış, iyi bir devlet tecrübesine sahibim. Cumhurbaşkanlığından uzaklaştırılmam dünyanın sonu olmayacak ancak zulme uğradık. Partimin (KDP) yeni aday konusundaki tutumunun ne olacağını bilmiyorum ve tek adayları hala benim."

ZEBARİ’YE CUMHURBAŞKANLIĞI YOLU KAPANDI

Irak Federal Yüksek Mahkemesi, mali ve idari yolsuzluklar gibi gerekçelerle adaylığını geçici olarak durdurduğu Zebari için cumhurbaşkanlığı yolunu tamamen kapattı.

Zebari'nin cumhurbaşkanlığı adaylığının reddedildiği karar, temyize açık değil.

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ ERTELENMİŞTİ

Irak'ta muhalefet liderlerinin cumhurbaşkanlığı seçimlerini boykot kararı alması üzerine, 7 Şubat’ta gerçekleştirilmesi planlanan cumhurbaşkanını seçecek Meclis oturumu ertelenmişti.

IRAK SEÇİM SİSTEMİ

Irak’ta 2005 yılında yapılan siyasi anlaşmaya göre, Cumhurbaşkanlığı makamı Kürtlere, Meclis Başkanlığı Sünnilere ve Başbakanlık Şiilere veriliyor.

Ülkede Kürtlerin temsil edildiği iki büyük partiden KDP, eski Dışişleri ve Maliye Bakanı Hoşyar Zebari’yi; Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ise mevcut Cumhurbaşkanı Berhem Salih’i aday göstermişti.