Iraklı 6 kadının oluşturduğu gönüllü mayın imha timi, Musul'da yaklaşık 3 yılda terör örgütü DEAŞ'ın bıraktığı binden fazla patlayıcıyı etkisiz hale getirdi.

Kadınlardan oluşan mayın imha timi Musul için bir ilk. Terör mağduru 6 kadın, bu iş için öncelikle İsviçreli bir mayın imha kuruluşundan eğitim ve yönlendirme desteği almış.

Ardından valilikten resmi izin alan kadınlar, 3 yıl önce Musul çevresindeki binlerce mayın ve bombanın etkisiz hale getirilmesi için gönüllü olarak çalışmalara başlamış.

Görev sırasında güvenlik güçlerinin de eşlik ettiği gönüllü mayın imha timinin yanında sağlık ekibi ve ambulans da hazır bulunuyor.

YAKINLARINI TERÖR SALDIRILARINDA KAYBETTİ

Gönüllü mayın imha timi üyesi Havla İbrahim, yaptığı açıklamada, terör örgütü DEAŞ'ın kırsal bölgelerde bıraktığı mayınlardan dolayı insanların ölmesini engellemek için böyle bir tim oluşturduklarını söyledi.

İbrahim, 2014-2017'de bölgenin kontrolünü ele geçiren DEAŞ'ın çatışmalar sırasında halkın kaçmasını ve güvenlik güçlerinin ilerlemesini engellemek için bölgeye çok sayıda mayın ve bomba düzeneği yerleştirdiğini hatırlattı.

Yakınlarının bir kısmının terör örgütü DEAŞ tarafından öldürüldüğünü, bazılarının da mayın patlaması sonucu hayatını kaybettiğini dile getiren İbrahim, başka ocaklar sönmesin diye bu işe gönül verdiklerini anlattı.

Terör saldırılarında yakınlarını kaybeden 5 kadın arkadaşıyla 2019'dan bu yana ekip halinde sorumluluk üstlendiklerini belirten İbrahim, Musul'a bağlı 377 ilçe, kasaba, köy ve kırsalında görev yaptıklarını aktardı.