Öldürülen Eczacı Şilan Dara, geçen Ekim ayındaki hükümet karşıtı protestocular sırasında gerçekleştirdiği tıbbi yardım çabalarıyla biliniyordu.

Bağdat Polis Şefi Yüzbaşı Hatim El Cebri yaptığı açıklamada, "Kimliği belirsiz silahlı kişiler, dün akşam Bağdat'ın batısındaki El Mansur semtinde bir eve baskın düzenledi ve eczacı Şilan Dara ile ailesini katletti" dedi.

Kimliği belirsiz kişiler tarafından işlenen cinayetlerin ardından evdeki değerli eşyalar da çalındı. Yüzbaşı El Cebri, cinayetle ilgili soruşturma açıldığını bildirdi.

Irak İnsan Hakları Komisyonu üyesi Ali Al Bayati, The National sitesine verdiği bilgide Şilan Dara’nın boğularak öldürüldüğünü, ailesinin ise vahşice bıçaklandığını söyledi.

Bayati, "Bu, ülkede güvenlik güçlerinin zayıflığını ve bu tür suçları durdurmak için caydırıcı adımlar atılamadığının bir başka işaretidir" dedi.

Bayati, hükümetin daha ciddi adımlar atması ve faillerin hesap soracak bir soruşturma başlatması gerektiğini bildirdi.

Bayati, "Bu cinayetler günlük bir hikaye haline geliyor ve biz sadece rakamları sayıyoruz" diye konuştu.

Saldırgınların hedefi Şilan Dara’ydı

Aktivist Tarık El Hüseyni, saldırganların kasıtlı olarak Şilan Dara'yı hedef aldığına inanıyor.

Hüseyni, "Saldırının amacı, egemen siyasi sınıfa karşı halk protestolarını aktif bir şekilde destekleyen Şilan’ı öldürmekti" diyerek, bunun bir düzine başka cinayetin devamı olduğunu söyledi.

Huseyni, "Şilan, Tahrir Meydanı'nın tanınmış genç yüzlerinden biriydi" dedi.

Son aylarda Irak, sivil ve insan hakları aktivistlerine yönelik saldırılarda artışa tanık oldu.

Riham Yakub, Irak'ta birçok hükümet ve yolsuzluk karşıtı protestonun yüzü olan bir doktor ve kadın aktivistti. Basra kentinde otomobilinin içinde vurularak öldürüldü. Öldürülmesi, bir hafta içinde aktivistlere düzenlenen bir dizi saldırının üçüncüsüydü.

Tahsin Usame, Riham Yakub’tan bir hafta önce öldürüldü. Ölümü üzerine pek çok kişi protesto eylemi düzenleyerek katillerin bulunmasını istedi.

Pek çok insan hakları aktivisti, bu saldırıların sayısındaki artıştan endişe duyuyor.

Sivil toplum aktivisti Ali El Beşir Twitter'dan yaptığı açıklamada, " Irak'a karşı işlenen bu suçlar ne kadar sürecek? Başbakan Mustafa El Kazimi’yi Şilan'ın davasıyla ilgili soruşturma açmaya çağırıyorum" ifadelerini kullandı.