Irak Meclisinde Sünni koalisyonlar yeni ittifak kurdu.

Meclis Başkanı Halbusi liderliğinde 37 vekili bulunan “Takaddüm” ve iş adamı Hamis el-Hançer liderliğinde 34 vekili bulunan “Azim” koalisyonlarının birleşmesiyle oluşan “Egemenlik” isimli Sünni ittifakın, Mecliste 71 sandalyeye ulaştı.

Hançer liderliğinde kurulan yeni ittifak, "Egemenlik ittifakı, ülkeyi kurtarmak ve halka hizmet etmek için çalışan tüm ulusal güçlerle ortaklaşa şekilde, sizi asla yarı yolda bırakmayacak ve haklı davalarınızdan vazgeçmeyecektir." açıklamasında bulundu.

Açıklamada ayrıca, "Terörle mücadelemizde güçlerimizi her türlü destekleyeceğiz ve silahları sadece devlet kurumları ve resmi güçlerle sınırlandıracağız." ifadelerine yer verildi.

Ülkede 10 Ekim 2021'de yapılan erken genel seçimlerde "Takaddüm" 37 sandalye kazanarak Meclisin ikinci büyük grubu olurken, "Azim" koalisyonu 14 sandalye kazanmış ancak sonrasında yapılan ittifaklarla sandalye sayısını 34'e çıkarmıştı.

SEÇİMDEN SADR GRUBU BİRİNCİ ÇIKMIŞTI

Seçimleri Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr'a bağlı grup kazanmış ve Meclise 73 vekil göndermişti. Eski başbakanlardan Nuri el-Maliki'nin Kanun Devleti Koalisyonu da oylarını artırarak 37 sandalye elde etmişti.

İran'a yakın Haşdi Şabi gruplarının yer aldığı Fetih Koalisyonu ise seçimlerde kan kaybetmiş ve sadece 17 milletvekili çıkarabilmişti. Oyları düşen eski başbakanlardan Haydar el-İbadi ve Şii siyasi ve dini lider Ammar Hekim'in oluşturduğu Ulusal Devlet Gücü Koalisyonu da 4 sandalyede kalmıştı.

Mesud Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) kazandığı 33 sandalye ile Mecliste en çok milletvekiline sahip Kürt partisi olurken, Kürdistan Yurtseverler Birliğinden (KYB) 17, Yeni Nesil Hareketinden 9 isim Meclis'e girebilmişti.

Türkmenler ise Kerkük ve Musul'da farklı koalisyonlardan toplam 7 milletvekili çıkarmıştı.

IRAK MECLİS BAŞKANININ EVİNE SALDIRI DÜZENLENDİ

Irak Meclis Başkanı Muhammed el-Halbusi'nin Enbar şehrindeki konutuna füze atıldığı bildirildi.

Enbar’a 4 füzeyle saldırı düzenlendiği füzelerden birinin ise Meclis Başkanı Halbusi'nin Garma ilçesindeki konutunun yakınına düştüğü belirtildi.