Irak'ta genel seçimin birincisi Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr'ın hükümet kurma çalışmalarından sonuç alamaması üzerine grubundaki milletvekillerini istifaya çağırmasıyla İran destekli rakiplerini zor duruma soktuğu ve Şii liderin bu hamlesinin "kitleleri harekete geçirebileceği" yorumları yapılıyor.

Ekim 2021'de yapılan seçimlerden birinci parti çıkan Sadr, İran destekli rakiplerinin gücünü azaltarak onları hükümete ortak etmek istemediğini defalarca açıklamıştı.

Şii lider Sadr, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Sünnilerle ittifak yaparak hükümet kurmak istedi ancak İran’ın baskısı buna izin vermedi.

Geçen hafta Mecliste muhalefet saflarına geçtiklerini açıklayan Sadr, iki gün önce de el yazısıyla yayımladığı mektubunda grubuna bağlı 73 milletvekiline istifa etmeleri talimatı verdi. Meclis Başkanı Muhammed Halbusi, istifa dilekçelerini tek tek imzalayarak onayladı.

Sadr Hareketi Politbüro Başkanı Ahmed el-Mutayri de dün yaptığı açıklamada Mukteda es-Sadr’ın "siyasetten çekildiğini" belirtti. Mutayri, "Sadr’ın siyasi fedakarlık göstererek siyasetten çekilmesi ve milletvekillerinin koltuklarını rakip siyasi gruplara bırakması kendisini Irak’a kurban verdiği anlamı taşıyor." ifadelerini kullandı.

Irak'ta en geniş Şii tabana sahip lider olan Sadr'ın vekillerini Meclisten çekmesi gündemin merkezine oturdu. Sadr'ın destekçi kitlesini her an hükümet binalarının bulunduğu Yeşil Bölge'de gösteri yapmaya çağırmasından endişe duyuluyor.