Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 27'nci Taraflar Konferansı (COP27) Mısır’ın Şarm el-Şeyh kentinde gerçekleşiyor.

Axios haber sitesi, İklim Zirvesi’nde Mısır'ın insan hakları ihlallerinin iklim sorunlarının gölgesinde kaldığını gösteren bir rapor yayınladı.

Raporda, konferansa katılan heyetlerin zirve başlamadan önce Mısır’daki siyasi mahkumlara ilişkin endişelerinin dile getirildiğine yer verilirken İngiliz yetkililerin aylardır açlık grevinde olan siyasi aktivist Alaa Abdel Fattah sorununu gündeme getirerek oturumların başında su içmekten kaçındıkları ifade edildi.

Pazar günü yayınlanan raporda Mısırlı yetkililerin muhalifleri tutukladığı ortaya çıktı. “Birçok kişi” zirveye denk gelecek şekilde hükümet karşıtı protestolar planlamakla suçlandı ve göstericilere kısıtlamalar getirildi.

Mısır hükümetinin geçen ay iklim zirvesine katılanların kullanımı için bir akıllı telefon uygulaması yayınladığını ve pasaport numaraları da dahil olmak üzere "kişisel bilgilerini" vermelerini şart koştuğu raporda yer alan bilgiler arasında.

Rapora göre, iki yerel hak kuruluşu tarafından yapılan bir araştırmada uygulamanın telefonun kamerasına, mikrofonuna, konumuna ve Bluetooth bağlantısına erişim izni gerekiyor ve uygulama aracılığıyla toplanan tüm bilgiler üçüncü bir taraf aracılığıyla paylaşılabilir olduğu ortaya çıktı.

Guardian gazetesine ise, Mısırlı yetkililerin 65 bin kişinin hapsedildiği bir ülkede muhalifleri yargılamak için toplanan verileri kullanabileceğine dair korkuların olduğunu yazdı.

Aynı zamanda Reuters haber ajansına göre, 67 tutuklu için önümüzdeki Cuma günü zirvede gösteri yapılması talep ediliyor.