İngiltere'nin Ürdün güvenlik servislerini, İngiliz hükümeti ve silahlı kuvvetlerine de eğitim veren İngiliz güvenlik ve siber ajansı GCHQ tarafından eğitim verildiği belirtildi.

"Dijital Medya istismarı" adı altında verildiği iddia edilen yöntem ile Ürdün hükümeti muhalefeti kontrol altında tutmak istedi. Bu istek Haziran 2019 ile Mart 2020 arasında yanıt buldu ve Amman'daki İngiliz Büyükelçilği'nde bu eğitimler verildi.

Ürdün ile ilgili bu iddia daha önce İngiliz teknolojisinin, adli tıp araçlarının nasıl kullanımını öğretme adı altında Lübnan'da nasıl bir sistem kurduklarını ve bu sistem ile Lübnan vatandaşlarını nasıl takip ettikleri haberlerini de hatırlatır nitelikte.

Bu programlar, İngiliz ordusu ve üst düzey güvenlik izinlerine sahip eski istihbarat görevlilerinin görev yaptığı bir şirket olan İngiliz hükümeti yüklenicisi Torchlight tarafından sunuluyor. Ürdün Özel Şube'ye verilen eğitimin arkasında da aynı şirketin olduğu biliniyor.

Firma, karanlık cinayet vakalarının çözülmesine yardımcı olurken, ezici bir çoğunlukla insan hakları aktivistlerinin, gazetecilerin ve muhaliflerin faaliyetlerini izlemek için de teknoloji üretmeyi sürdürüyor.

Ürdün'de, Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra İngilizler tarafından desteklenen Ürdün'de Kral II. Abdullah'ın ve hükümet yetkililerinin ve kurumlarının eleştirilmesi çok ciddi bir suç olarak kabul ediliyor.

Gazeteciler, hafif düzeyde eleştirel haberler veya sosyal medya gönderileri nedeniyle bile rutin olarak yetkililer tarafından tacize, tutuklanmaya ve kovuşturmaya maruz kalabiliyor. Ülkede nadir görünen protesto gösterleri de daha sık hale gelmeye başladı. Bu durum da Ürdün hükümetinin kontrolü daha fazla ele geçirmesi gerekliliği düşüncesini güçlendirdi.