İngiltere’nin Brexit Bakanı David Frost , Temmuz ayından bu yana, İngiltere'nin sosis de dahil olmak üzere bir dizi mal üzerinde

Muhafazakar parti konferansında yaptığı konuşmada Lord Frost, İrlanda için, AB’nin sert bir karardan kaçınmak için hazırlanan protokolü yeniden müzakere etmek için "iddialı" önerilerle geri gelmesi gerektiği konusunda uyardı.

The Gurdian'ın haberine göre AB'nin yanıt vermemesi halinde İngiltere'nin mevcut düzenlemelerin bazılarını tek taraflı olarak askıya almasına izin veren 16. maddenin yakın bir zamanda protokol imzalanmazsa uygulamaya geçireceğini söyledi. 16 madde anlaşma şartlarında tek taraflı değişiklik yapmayı ve anlaşmadan çekilmeyi mümkün kılıyor.

Frost, ”Duyduğum kadarıyla, ihtiyacımız olan önemli değişikliği sağlayan bir yanıt alamayacağımızdan endişeleniyorum" dedi.

Frost ayrıca "Sonsuza kadar bekleyemeyiz. Yakında üzerinde anlaşmaya varılmış bir çözüm olmazsa, protokolün Kuzey İrlanda üzerindeki etkisini ele almak için 16. madde koruma mekanizmasını kullanarak harekete geçmemiz gerekecek. Sonuçta ülkemizi, halkımızı, ticaretimizi, toprak bütünlüğümüzü, barış sürecini ve hepimizin parçası olduğumuz bu büyük Birleşik Krallık'ın faydalarını korumanın tek yolu bu olabilir” dedi.

Dinleyiciler arasında bulunan AB'nin Birleşik Krallık Büyükelçisi Joao Vale de Almeida, Frost'un konuşmasında "garip" veya beklenmedik bir şey olmadığını söyleyerek, İngiltere'nin taleplerine önümüzdeki haftalarda yanıt vereceğini söyledi.

Almeida “Kuzey İrlanda'daki çözümleri sabırsızlıkla bekliyoruz. Esnek olmaya hazırız” dedi.

Almeida ayrıca şunları ekledi “En başından beri, hassas bir şekilde ele alınmadığı takdirde protokolün zorlanmayacağından endişeliydik. Görüldüğü gibi, haklıyız.”

KUZEY İRLANDA PROTOKOLÜ

Brexit anlaşmasının bir parçası olarak imzalanan Kuzey İrlanda Protokolü, Birleşik Krallık'ın parçası olan Kuzey İrlanda ile Avrupa Birliği (AB) üyesi İrlanda Cumhuriyeti arasındaki ticareti düzenliyor.

Protokole göre, Brexit'e rağmen Kuzey İrlanda, AB'nin gümrük birliği kurallarına tabi olmaya devam ediyor. Birleşik Krallık'ın geri kalanıyla ticareti ise Kuzey İrlanda limanlarında gümrüğe tabi tutuluyor.

Katolik ayrılıkçılar ile İngiltere'yle birlik yanlısı Protestanlar arasındaki çatışmaları sona erdiren Hayırlı Cuma Anlaşması gereği, fiziki bir kara sınırı oluşturulamıyor. Bu yüzden kontrollerin ancak denizde yapılması kararlaştırılsa da uygulanmasında sorunlar yaşanıyor. İngiltere, AB'den protokolün değiştirilmesini istiyor.

Protokolün ticarete zarar verdiğini ve Kuzey İrlanda'nın Birleşik Krallık'taki konumunu tehdit ettiğini savunan Protestanların protokole karşı mart ve nisan aylarındaki gösterilerinde otobüs ve araçlar ateşe verilmişti. Protestoların ayrıca Katoliklerle çatışmaları yeniden başlatmasından endişe edilmişti.