Grip vakalarının zirveye tırmandığı İngiltere’nin sağlık sistemi dünya gündeminden düşmüyor.

Savanta ComRes tarafından yapılan bir araştırmaya göre, pratisyen hekimlerden randevu alamayan İngiltere halkı kendi kendine tedaviye başvurmak zorunda kalıyor.

İki binden fazla kişinin katıldığı anket, bir pratisyen hekim görmek isteyenlerin neredeyse üçte birinin randevu bulamadığını gösterdi. Randevu bulamayanların yüzde 32'si ağrıya rağmen kliniğe gitmeyi ertelerken yüzde 31'i de randevu almaya çalışmaktan tamamen vazgeçti.

Ankete katılanların yüzde 24'ü bir uzmana danışmadan eczaneden veya internetten ilaç satın aldıklarını ve yüzde 19'u acil servise gittiğini itiraf etti. Ayrıca, yüzde 11'i özel muayene için ödeme yaptı ve yüzde 10'luk bir kesim de kendilerini kabul etmeye istekli bir hastane bulmak için uzun bir yol kat etmek zorunda kaldı.

Araştırmanın sonuçları Liberal Demokrat Parti'yi kızdırdı. Parti lideri Ed Davey, hükümeti daha fazla pratisyen hekim tutma sözünü defalarca bozmakla suçlarken hatanın düzeltilmesi çağrısında bulundu.

Anketin sonuçlarını ulusal bir skandal olarak nitelendiren Davey, “Ülkenin bazı bölgelerinde pratisyen hekimlerle kişisel randevular neredeyse ortadan kalktı. Şimdi, yerel bir terapiste gidemedikleri için insanların kendilerini tedavi etmeye ve hatta kendi başlarına ilaç yazmaya zorlandıkları korkunç bir durumla karşı karşıyayız” dedi.

Davey, sağlık sitemindeki aksaklıklardan hükümeti sorumlu tutarak, “İngiliz halkı Ulusal Sağlık Sistemine adil bir katkı yapıyor. Ancak yıllarca süren hükümet kötü yönetimi ve yerel sağlık hizmetlerinin ihmali, milyonlarca insanın aile hekimlerini görmesini imkansız hale getirdi” ifadelerini kullandı.