İngiltere'de yayımlanan yeni bir rapor, ülkede halkın dörtte birinden fazlasının Müslümanlara karşı olumsuz görüşler taşıdığını ortaya koydu.

Camia Haber’de yer alan bilgilere göre, Birmingham Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada, İslam karşıtı fikirlerin eğitimli ve zengin kişiler arasında da yaygın olduğunu ortaya çıkardı.

YEMEK SOFRASI ÖNYARGISI

Yemek Sofrası Önyargısı: Modern Britanya’da İslam Düşmanlığı başlıklı rapora göre, İngiliz halkının İslam hakkında diğer dinlere göre daha fazla ayrımcı ve olumsuz görüşe sahip olduğu belirtildi.

Araştırmayı yapan ekibin başkanı Birmingham Üniversitesi’nden Dr. Stephen Jones, “İslam’a ve Müslümanlara yönelik önyargı, yalnızca ırkçılığın birçok biçiminden çok daha yaygın olmakla kalmıyor aynı zamanda daha zengin ve iyi eğitimliler arasında da bu önyargının daha yaygın olduğu görülüyor” dedi.

NÜFUSUN YÜZDE 25’İ OLUMSUZ BAKIYOR

Nüfusun önemli bir kısmının, Müslümanlar hakkında yanlış ve komplocu görüşler taşıdığı kaydedilen raporda, araştırma şirketi YouGov tarafından yapılan bir ankete de yer verildi.

Buna göre, İngiliz halkının yüzde 25,9’unun Müslümanlara karşı olumsuz görüşler taşıdığı belirlendi.

Katılımcıların yüzde 9,9’u Müslümanlara karşı “çok olumsuz” hissederken, bu oran Yahudilere karşı yüzde 8,5, siyahilere karşı 6,4 ve diğer milletlerden beyazlara karşı yüzde 8,4 olarak öne çıktı.

İslam düşmanı görüş en çok yaşlılar, işçiler, erkekler, Brexit yanlıları ve Başbakan Boris Johnson yönetimindeki Muhafazakar Parti destekçileri arasında görüldü. Orta ve üst sınıf meslek grupları mensuplarının da Müslümanlara karşı önyargılı davrandığı belirtildi.

İNGİLTERE’DE ŞERİATLA YÖNETİLEN YERLER OLDUĞU İDDİASI

Katılımcıların 26,5’i ülkede “şeriatla yönetilen belirli bölgelerin bulunduğu ve gayrimüslimlerin buralara girmesinin yasak olduğunu” ifade etti.

Anktete katılanların yüzde 36,3’ü ise İslamiyet’in İngiliz yaşam biçimini tehdit ettiğine inandığını belirtirken, bu kişilerin büyük çoğunluğunun Brexit yanlıları ve Muhafazakar Parti destekçilerinden olduğu bildirildi.

Raporda, İslam düşmanlığı gerçeğinin hükümet, kamu kurumları ve halk tarafından kabul edilmesi ve sorunun çözümü için adımlar atılması tavsiyesinde bulunuldu.