Türkiye Uzay Ajansı'nın (TUA) kurulmasının ardından hız verilen teknoloji hamleleri meyvelerini vermeye başladı.

TUA, üretimi tamamen Türkiye’ye ait olacak ilk metre altı çözünürlüklü milli gözlem uydusu İMECE'nin geldiği son aşamaya dair detayları paylaştı.

TUA’nın sosyal medya hesaplarından paylaşılan bilgide, İMECE'nin 2022 yılının son çeyreğinde hazır hale getirileceği belirtildi.

DIŞA BAĞIMLILIK AZALDI

Açıklamada, İMECE uydusunun Türkiye’nin yüksek çözünürlüklü görüntü ihtiyacını gidereceği ve aynı zamanda uydu için üretilen kritik uzay teknolojilerinin, Türkiye’nin bu alanda yaşadığı dışa bağımlılığı minimuma indireceği vurgulandı.

İMECE’nin kalite kontrol aşamalarına dair bilgilerin de yer aldığı paylaşımda, milli uyduda kullanılan ekipmanların yeterlilik modeli, kalifikasyon, zorlu iklim koşullarında çalışabilmesi ve güneş panelinin açılma testlerini başarıyla tamamlandığı kaydedildi.

İMECE’de kullanılan haberleşme sistemi, tepki tekeri, elektrikli itki sistemi, yeni nesil uçuş bilgisayarı alt sistemlerinin milli imkanlarla geliştirilmesiyle dışa olan bağımlılık azalırken, Türkiye’nin yurt içi ve yurt dışı pazarında yer alacak katma değeri yüksek ticari ekipmanlara sahip olması hedefleniyor.

RUSYA İLETİŞİMİ KESEBİLİR

Rusya’nın deniz altındaki iletişim kablolarını kesebilecek güce ulaşmak üzere olduğunu belirten İngiltere Genelkurmay Başkanı Tony Radakin’in açıklamaları, uzay teknolojisi alanında elini güçlendirmek isteyen Türkiye’nin son dönemdeki çalışmalarının önemini ortaya koydu.

Türkiye’de yerli ve milli imkanlarla üretilen uyduların, herhangi bir olumsuzluk halinde kablo altyapısına ihtiyaç duymadan iletişim ihtiyacını sağlayabileceği öngörülüyor.

Türkiye ile SpaceX arasında yapılan anlaşma sonucu 2021 yılının Aralık ayında uzaya gönderilen Türksat 5A ile birlikte Türkiye’nin uzaydaki haberleşme uydu sayısı 5'e çıktı.