İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Nurettin Alan, konu ile ilgili daha önce üç kez yazılı açıklama yaptıklarını, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin (İBB) yetkisi dışında yurt inşaatını müdürlediğini vurgularken, gerekli fedakarlıkları yapacaklarını belirtti.

Süleymaniye Camii bahçesinde yurt inşaatının da göründüğü bir alanda düzenlenen açıklamada Alan, "Binlerce insanın gelip geçtiği, herkesin gözünün önünde olan bir yerde kaçak yapı yapmanın imkansız olduğunu hepiniz biliyorsunuz. Yapının kaçak olduğuna ilişkin iddiaları reddediyoruz. Yapımız, inşaat ruhsatı alınmış, koruma kurullarının vermiş olduğu kararlar çerçevesinde inşaatı devam eden bir yapıdır" ifadelerini kullandı.

İlim Yayma Vakfı'nın kamuoyunda oluşan hassasiyeti anlayışla karşıladığını belirten Alan, yetkili kurum ve kuruluşları göreve davet edip inşaatı durdurduklarını açıkladı.

Gerekli izin ve prosefürlerin alındığını hatırlatan Alan, "Vakfımız bu konuda koruma kurulları ve yetkili kurumlarla iş birliğine hazır olduğunu açıkça beyan etmesine rağmen dün yetkisi olmadığı halde İBB ekipleri tarafından yetki gaspı yapılarak inşaatımız mühürlenmiştir. Hiç kimse kanundan almadığı bir yetkiyi kullanamaz. İBB'nin inşaatımızı mühürleme yetkisi yoktur. Süleymaniye'nin ruhunu da vakfın hukukunu da koruyacağız. İnşaatı durdurmamıza rağmen sırf bir siyasi polemik oluşturma niyetiyle mühürleyerek, böyle şeylere tevessül etmelerini kamuoyunun vicdanına ve takdirine bırakıyoruz" ifadelerini kullandı.

MÜHÜR KALDIRILSA DAHİ İNŞAAT DEVAM ETMEYECEK

Yurt inşaatı ile ilgili yetkili kurum ve kuruluşların talep ettikleri tüm fedakarlıkları yapacaklarınnı belirten Nurettin Alan, "Yetkili kurullarımızın aldığı her ölçüde fedakarlık yapacağız. Biz bu ölçüye de herhangi bir şekilde sınır koymuyoruz. Buradaki merkezin Süleymaniye olduğunu çok açık bir şekilde ilan ediyoruz" açıklamasını yaptı.

Gazetecilerden birinin inşaat ruhsatının iki seçim arasında alındığı yönündeki iddialarına, "Bizim ruhsatımız 18 Temmuz 2019'da alınmıştır. Yani koruma kurulu kararının alındığı tarihte yeni yönetim iş başındadır. Bu koruma kurulu kararlarını belediyeler uygular. Koruma kurulunun aldığı karar mutlak bir karar değildir. Uygulamazlarsa itiraz hakları vardır. Eğer arzu etselerdi itiraz edebilirdi, o haklarını da kullanmadılar" cevabını verdi.

Konu ile ilgili vakfın hukukçularıyla görüşüldüğünü ve dava açacaklarını söyleyen Alan, "Dava açacağız, mührü kaldıracağız. Ama şunu da ilan ediyoruz, mührü kaldırsak dahi inşaatımıza devam etmeyeceğiz. Çünkü yetkili kurullar gerekli kararı alıncaya kadar biz devam etmeyeceğimize dair bir söz verdik" ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Kanuni Sultan Süleyman tarafından 1551 yılında Mimar Sinan'a yaptırılan Süleymaniye Camii'nin önündeki inşaat sosyal medyada gündem oldu.

İlim Yayma Vakfı, Süleymaniye'de devam devam yurt inşaatlarının İBB tarafından mühürlenmesi üzerine açıklamada bulundu.

Yapılan açıklamada, "Süleymaniye'deki yurt inşaatımız, İBB tarafından hukuki nispetten yoksun bir şekilde mühürlenmiştir. İstanbul Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun kararına uygun bir şekilde sürdürülmekte olan inşaat ile alakalı projenin denetim yetkisi İBB'de değildir." ifadeleri kullanıldı.

Vakfın ilgili kurumlarını göreve çağırdığı ve bu süreçte inşaatı alınacak kararlara kadar durduruğunu ifade eden açıklamada, "Yurt inşaatı hukuki ve teknik prosedürlere uygun olduğu halde İBB'nin hukuka aykırı olarak ve yetki gaspı yaparak mühürleme işlemi yapmasına anlam vermemiz mümkün değildir." denildi.

Açıklamada, mevzubahis Süleymaniye olduğu için çatışmacı bir tavır değil işbirliğinin öncelenmesine vurgu yapılarak, "Politik çıkarların değil, tarih bilincinin esas alındığı bir bakış açısına ihtiyacımız olduğu açıktır. Tüm paydaşların aynı zeminde ve iyi niyetle hareket ettiği bir ortamda her sorunun Süleymaniye'nin yararına olacak bir şekilde çözüleceğine inancımız tamdır." ifadeleri kullanıldı.

İBB İNŞAATI MÜHÜRLEDİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, sosyal medya hesabı Twitter üzerinden yaptığı paylaşımla inşaatı mühürlediklerini bildirdi.

İmamoğlu yaptığı paylaşımda, "Bir vakıf tarafından yapımı devam eden ve Süleymaniye Camii’nin silüetini bozan yurt inşaatının durdurulması için tanıdığımız süre doldu. İnşaat, ekiplerimiz tarafından mühürlendi. İstanbul’un tarihi ve manevi değerlerini korumada taviz vermeyeceğiz." ifadelerini kullandı.

İLİM YAYMA'NIN İKİNCİ AÇIKLAMASI

Mimar Sinan’ın kalfalık eseri olarak tanımladığı caminin önünde yükselen 6 katlı bina inşaatı, tarihi yarımadanın “ruhuna” aykırı olduğu gerekçesiyle tepki çekerken, İlim Yayma Vakfı’nda ikinci bir açıklama geldi.

ORİJİNALİNDEN YÜZDE 20 DAHA KÜÇÜK

İlim Yayma Vakfı’nın sosyal medya hesaplarından yapılan açıklamada, yurt olarak kullanılacak olan yapının kapalı alan ve yükseklik itibariyle eski haline ve çevresindeki binalara göre daha yatay, Süleymaniye Camii siluetine de uygun olduğu belirtildi.

Söz konusu binanın, yıkılmadan önceki halinden yaklaşık yüzde 20 daha küçük olarak inşa edildiği öne sürülen açıklamada, “Süleymaniye, İstanbul'un ruhudur. İlim Yayma Vakfı'nın varlık sebebi bu ruhun korunmasıdır. Süleymaniye'nin ruhuna zarar verebilecek herhangi bir girişimi önce biz kabul etmeyiz. Süleymaniye'nin silüetinin korunması için üzerimize düşen her tür fedakarlığı yapmaya hazır olduğumuzu beyan ediyoruz. İlgili kurum ve kuruluşları, üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmeye davet ediyoruz” ifadeleri kullanıldı.

FİKİR VE KANAAT ÖNDERLERİ TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Fikir ve kanaat önderleri, caminin önünü kapatan yapıya, tarihi yarımadanın ruhuna aykırı olduğu ve İstanbul’un siluetini bozduğu gerekçesiyle tepki gösterdi.

Yeni Şafak yazarı Yusuf Kaplan sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “Süleymaniye, İstanbul'un ruhudur. İstanbul'un ruhunun katledilmesine yer gök isyan eder” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslenen Kaplan, İlim Yayma Vakfı tarafından finanse edilen 6 katlı inşaatın durdurulması gerektiğini söyledi.

SOSYAL MEDYADA GÜNDEM OLDU

Süleymaniye Camii'nin önünün betonla kapatılmasına itiraz eden çok sayıda sosyal medya kullanıcısı da Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Anıtlar Yüksek Kurulu’nu göreve davet etti.

Fatih Belediyesi, İlim Yayma Vakfı tarafından inşa ettirilen yapı hakkında çıkan haberlerden sonra açıklama yaptı.

Belediye tarafından yapılan açıklamada, 1991 yılında yapı kullanma izin belgesi alan binanın orijinalinin 7 katlı olduğunu, ancak 2021 yılında Koruma Kurulu tarafından 6 kat olarak ruhsatlandırıldığı belirtildi.

Ayrıca inşaat ruhsatının eski iskanlı binaya göre, saçak kotu yüksekliğinin de düşürüldüğü kaydedildi.

Olayı gündeme getiren gazeteci Mehmet Hakan Kekeç, “Osmanlı'nın hatıraları, Mimar Sinan'ın emanetleri; bütün ruhsatlardan önemlidir. Süleymaniye çevresine dizilen her tuğla yanlıştır. Dedikleri gibi yasal olabilir, ama adil değil” ifadelerini kullandı.

Süleymaniye çevresindeki yapılara acilen müdahale edilmesi gerektiğini savunan Kekeç, “Etraftaki yapılar, düzensizlik, görüntü kirliliği, siluet problemi vs. şeklinde birçok elden çıkmış tonla sorun var. Çözüm için herkese iş düşüyor ve radikal kararlar gerekiyor” dedi.