Çin'in Tokyo Büyükelçisi Kong Xuanyou Japonya-Çin Yatırım Geliştirme Organizasyonun "Japon-Çin ilişkilerinin normalleşmesinin 50. yıl dönümü" kapsamında düzenlediği seminerde, 100'den fazla Japon girişimciye çevrim içi hitap etti.

Japon hükümetinin "Çin konusunda Washington ile yakın ilişkisinin" Pekin'de hayal kırıklığı oluşturduğunu belirten Kong, "Japonya'da bazı kişiler dar jeopolitik vizyon ve Soğuk Savaş'ın kamplar arası çatışma mantalitesine sahipse, doğal olarak Çin'i sevmeyecek ve Çin'i bir tehdit, hatta bir düşman olarak görecektir. Böylelikle komşularına karşı yanlış yola girecektir." dedi.

İki ülke ilişkilerini "idealden uzak" olarak niteleyen Kong, "Ya ilerleyeceğimiz ya da geri çekileceğimiz bir kavşak noktasındayız." ifadesini kullandı.

Kong, Tokyo'nun Pekin konusunda "giderek daha düşmanca bir yaklaşıma doğru ilerlediğini gördüğü" üç ana alanı, "Farklı siyasi sistemlere nasıl bakılacak? Rekabet ve iş birliği nasıl dengelenecek? Çin'in dünyadaki rolü nasıl değerlendirilecek?" şeklinde sıraladı.

Kong, Japonya ve Çin'in karşılıklı ticari bağlarını "birbirine bağımlı ve ayrılmaz" olarak nitelendirerek, iş dünyasından iki ülkenin "gerilimli" ilişkilerine katkı sunmasını talep etti.