Hindistan Savunma Bakanlığı nükleer kapasiteli ve 4 bin kilometre menzilli Agni-4 füzesinin başarıyla test edildiğini bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Orta Menzilli Balistik Füze Agni-4'ün başarılı fırlatması, Odisha eyaleti açıklarındaki Abdül Kalam Adası'ndan yerel saatle yaklaşık 19.30'da gerçekleştirildi." bilgisi verildi.

Füze denemesinin, "Stratejik Kuvvetler Komutanlığı himayesinde gerçekleştirilen rutin kullanıcı eğitimlerinin bir parçası" olduğu belirtildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada ayrıca, testin Hindistan'ın "güvenilir askeri caydırıcılık kapasitesine sahip olma politikasını" teyit ettiği kaydedildi.

Hindistan 27 Mart'ta Odisha eyaletinin Balasore kentinde orta menzilli füze test etmişti.

Öte yandan ülkede, 24 Mart'ta nükleer kapasiteli, karadan karaya süpersonik BrahMos seyir füzesinin başarıyla test edildiği açıklanmıştı.

Hindistan Savunma Bakanlığı, 9 Mart’ta, rutin bakım sırasında teknik bir arıza sebebiyle bir füzenin yanlışlıkla fırlatıldığını ve bunun Pakistan'a düştüğünü doğrulamıştı. Pakistan, konuyla ilgili Hindistan'a protesto notası vermişti.

İKİ NÜKLEER GÜÇ

Hindistan ve Pakistan her iki ülke de benzer büyüklükte nükleer cephaneliğe sahip.

İki ülke de nükleer silahlanma konusunda bir rekabet içinde ve birbirlerine karşı güç gösterisi yapmaktan da çekinmiyorlar.

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü'nün tahminlerine göre Pakistan, uçak ve karadan fırlatılan füzelerle taşınabilen yaklaşık 100-120 nükleer silaha sahipken, Hindistan'ın nükleer cephaneliği 90-110 civarında nükleer silaha sahip.

Amerikan Bilim Adamları Federasyonu'na (FAS) göre, dünyanın nükleer silaha sahip dokuz ülkesinden Hindistan ve Pakistan da nükleer savaş başlığı stoklarını artıran birkaç ülke arasında yer alıyor.

ABD merkezli Silah Kontrol Birliği'ne (ACA) göre Pakistan'ın nükleer silah sistemleri en az dört kısa menzilli ve iki orta menzilli balistik füzeyi içeriyor.

7 bin kilometre menzilli kıtalararası balistik füze (ICBM) dahil olmak üzere birkaç füze daha geliştirilme aşamasında olduğu kaydediliyor.

Aynı zamanda iki kıtalararası balistik füze geliştiren Hindistan, ACA'ya göre, tek bir savaş başlığını 3 bin km'nin üzerine çıkarabilen orta menzilli bir balistik füzeye sahip.

Hindistan'ın diğer dağıtım sistemleri arasında, Stratejik Kuvvetler Komutanlığı'nın kontrolü altında bulunan çok sayıda nükleer kapasiteli kısa ve orta balistik füze yer alıyor.

Hindistan nükleer dağıtım sistemlerinde ayrıca Rusya ile ortak geliştirilen ve tahmini menzili 300-500 km olan BrahMos adlı bir kara taarruz füzesi bulunuyor.

Ancak Pakistan'ın aksine Hindistan'ın nükleer enerjili bir balistik füze denizaltısı var ve bu denizaltı "nükleer üçlüsünü" - karadan, havadan ve denizden nükleer saldırılar başlatma yeteneğine sahip.

Her iki ülkenin de potansiyel nükleer yük teslimatı için uygun bir dizi uçağı var.

SİLAH GELİŞTİRME

Hindistan ilk kez 1974'te bir nükleer patlayıcı cihazı test etti ve ardından Pakistan'ı kendi gizli programı üzerindeki çalışmalarını hızlandırmaya zorladı

Mayıs 1998'de kısasa kısas testlerinde nükleer silah yeteneklerini alenen sergileyen her iki ülke de Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması'nı imzalamadı.

1970 yılında yürürlüğe giren NPT anlaşması, nükleer silah yapma kabiliyetinin yayılmasını durdurmayı amaçlıyor ve yaklaşık 190 ülke tarafından imzalanıyor.

ACA, Pakistan'ın nükleer silahları hakkında Mart 2022'de verdiği bir brifingde, "Pakistan nükleer cephaneliğini diğer tüm ülkelerden daha hızlı genişletiyor ve yeni dağıtım sistemlerine sürekli yenisini ekliyor" açıklamasını yapıyordu.