İBRAHİM FİDAN / ORTADOĞU HABER

İslam coğrafyasındaki ülkeler, astronomik ölçümler ve “siyasi nedenlerden” oluşan ihtilaflar nedeniyle hemen her yıl Ramazan ayında farklı takvim uygulamasına gidiyor.

Söz konusu ihtilaf nedeniyle İran, Irak, Lübnan, Kuveyt, Mısır, Suudi Arabistan ve Azerbaycan gibi bazı ülkeler Ramazan ayına 1-2 gün daha geç giriyor. Bu doğrultuda bayram günleri de değişebiliyor.

Günümüzde uzay ve astronomi alanında yaşanan ilerlemeler de Müslüman ülkeleri ortak takvim konusunda bir araya getiremiyor.

AZERBAYCAN’DA İLK YAŞANDI

Ramazan takvimini önceki senelerde İran’a göre düzenleyen Azerbaycan’da bu yıl bir ilk yaşandı. Azerbaycan Ramazan’ın başlangıcını İran’a göre değil, Türkiye’ye göre düzenleme kararı aldı.

Arap ülkeleri başta olmak üzere bazı coğrafyalarda Ramazan’ın başlangıcı için Ay’ın hilal halinin çıplak gözle gökyüzünde görülmesi bekleniyor. Bu uygulama Hz. Muhammed’in “Hilali görün Ramazan’a başlayın” hadisine dayandırılıyor.

Astronomik hesaplamaları esas alan Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı ise hilalin dünyanın herhangi bir bölgesinde görülmesini Ramazan’a başlamak için yeterli kabul ediyor. Diyanet bu tutumunu Kur’an-ı Kerim’deki “Güneş’in ve Ay’ın hareketleri belli bir hesaba bağlıdır.” ayeti ile açıklıyor.

ORTAK TAKVİM TAŞTIŞMASI

İslam dünyası dini günlerde aynı takvimi kullanmak için son yüzyıl içerisinde 6 kez toplandı. Bunların sonuncusu 2015’te İstanbul’da yapıldı.

50 Müslüman ülkeden temsilcilerin katıldığı “Hicri Takvim Birliği Kongresi”nden tekli takvim uygulama kararı çıktı. Ancak kongreden çıkan karar uygulanmadı.

Aynı kongrede dünyanın herhangi bir noktasında görülen hilalin tüm Müslümanları bağlaması konusunda fikir birliğine varılmıştı.