Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Hükümeti, Irak Yüksek Federal Mahkemesinin IKBY'nin gaz ve petrol yasasına ilişkin kararıyla ilgili açıklamada bulundu.

Yapılan açıklamada, IKBY ve Irak merkezi hükümetinin, 2021 yılındaki federal bütçe yasası kapsamında, IKBY'nin petrol üretme ve satma hakkı olduğu konusunda anlaştığı anımsatıldı.

"Federal Yüksek Mahkemenin bu kararı, adaletsiz, anayasaya aykırı ve Kürdistan Bölgesi'nin haklarını ve anayasal yetkilerini ihlal ediyor." denildiği açıklamada, kararın "kabul edilemez" olduğu vurgulanarak, mahkemenin daha fazla araştırma yapması önerisinde bulunuldu.

"SÖZLEŞMELERİ KORUMAK İÇİN ÖNLEMLER ALINACAK"

Açıklamada, IKBY'nin Irak Anayasası'nda yer alan haklarından feragat etmeyeceği ve bu konuda federal hükümetle birlikte anayasal bir çözüme ulaşma çabalarını sürdüreceği bildirildi.

Ayrıca, IKBY'nin "petrol ve gaz sektöründe yapılan tüm sözleşmeleri korumak ve muhafaza etmek için tüm anayasal, yasal ve hukuki önlemleri alacağı" belirtildi.

IRAK YÜKSEK FEDERAL MAHKEMESİ KARARI

Mahkemenin vermiş olduğu kararda, "IKBY'deki petrol ve gaz yasası, federal yönetim (Bağdat) anayasasına aykırıdır ve yasal değildir." denilmişti.

Irak Yüksek Federal Mahkemesi kararında, IKBY hükümetine petrol ve gaz ihracatı anlaşmalarında Petrol Bakanlığı ve Mali Denetim Divanına bilgi vermek zorunluluğu getirilerek, "Bölgeden ihraç edilen petrol gelirleri merkezi yönetim Petrol Bakanlığına teslim edilmeli." ifadesi yer almıştı.