Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) dün aldığı kararla Yemen'deki Husi milisleri ilk kez "terör örgütü" olarak tanımlarken, örgüte yönelik uluslararası silah ambargosu yaptırımlarının süresini de uzattı.

15 ÜYEDEN 11’İ KABUL ETTİ

İngiltere’nin konseye sunduğu tasarı, 15 üyeden 11'inin oyu ile kabul edildi. İrlanda, Meksika, Brezilya ve Norveç oylamada çekimser kaldı.

Kabul edilen tasarıda, üye devletlere "kara ve deniz yolları üzerinden silah ve bileşenlerinin kaçakçılığıyla mücadele çabalarını artırma" çağrısında bulunulurken, tüm üye devletlerden bu tür aktarımları önlemek için yükümlülüklerine uyması isteniyor.

İİT KARARDAN MEMNUN

İslam İşbirliği Teşkilatı’nın (İİT), sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, BMGK'nın Husilerin terör örgütü olduğu yönündeki kararının memnuniyetle karşılandığı bildirildi.

Açıklamada, İİT Genel Sekreterliği'nin "Körfez girişimi, yürütme mekanizmaları, kapsamlı ulusal diyaloğun sonuçları ve BMGK'nın 2216 sayılı kararı doğrultusunda siyasi çözüm çabalarına desteğine" vurgu yapıldı.

Kararın "Husi milislerinin ve destekçilerinin eylemlerine son verilmesine katkıda bulunması" temenni edilen açıklamada, BM Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg'in çabaları takdir edildi.

Açıklamada ayrıca, "Husi milislerinin füze, insansız hava aracı, silah ve maddi güç elde ederek Yemen halkına, uluslararası denizciliğe ve komşu ülkelere yönelik tehdidi sınırlandırılacaktır." ifadelerine yer verildi.

KİK ALINAN KARARDAN MEMNUNİYET DUYUYOR

Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Genel Sekreteri Nayif Felah Mubarek el-Hacraf da KİK'in internet sayfasında yayınlanan açıklamada, BMGK'nın almış olduğu karardan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Hacraf, BMGK'nın bu kararının, Husilerin faaliyetlerine son verilmesine, Yemen halkının kanının dökülmesinin durdurulmasına, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni (BAE) hedef alan füze, silah ve insansız hava araçları tedarikinin durdurulmasına katkıda bulunmasını arzuladığını belirtti.

Genel Sekreter Hacraf, KİK'in Yemen krizini sona erdirme ve Yemen krizine kapsamlı bir siyasi çözüm bulmama çabalarını destekleme konusundaki kararlı tutumunu vurguladı.

YEMEN'DEKİ İÇ SAVAŞ

Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulundururken, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten bu yana Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.

Birçok bölgesinde çatışmaların aralıksız sürdüğü Yemen'deki iç savaşın, 2022'nin ilk günlerine kadar 377 bin kişinin hayatına mâl olduğu ve 126 milyar dolarlık ekonomik zarara yol açtığı ifade ediliyor.