İHH İnsani Yardım Vakfı Başkanı Bülent Yıldırım, Doğu Türkistan'da yaşanan vahşetten dolayı Çin'e seslendi.

Yıldırım, sözlerine böyle bir basın toplantısı yapmaktan dolayı üzüntü duyduğunu ifade ederek başladı.

"Böyle bir basın toplantısı yapmaktan dolayı gerçekten üzüntülüyüz. Çin'i anlamak istiyorsak tek bir cümle söyleyebilirim: Çin dünyayı yakacak. Akıl yok, izan yok, merhamet yok," dedi.

Bu Ümmetin Onuru ve İzzetiyle Oynamayın!

Sözlerine İslam dünyasına seslenerek devam eden Yıldırım;

"Bütün İslam dünyasında büyük bir utanç yaşanıyor. Bütün İslam devletleri, bütün İslam hükümetleri, İslami hükümetlerin içerisindeki bütün siyasi partiler bu ayıp hepimizin ayıbıdır. Çin'e karşı ekonomik, siyasi, kültürel, askeri ambargo uygulamadığınız müddetçe, Çin önce kendi içindeki mazlumları sonra da bütün dünyayı yakacak," ifadelerini kullandı.

İslam devletlerinin Çin'le olan bağını kesmesi gerektiğini vurgulayan yıldırım sözlerine, "Bu İslam dünyasının ve Müslümanların onuru ve izzetidir. Bütün İslam devletlerine sesleniyorum; bu ümmetin onuru ve izzetiyle oynamayın! İlişkileri kesin! Aksi takdirde daha böyle çok vakalarla karşılaşacağız," şeklinde devam etti.

photo-output 7

Basın toplantısının devamında Uluslarası Mülteci Hakları Derneği'nin bildirisi dernek başkanı Av. Resul Demir tarafından okundu. Bildiride şu cümleler yer aldı:

"Çin'in kuzeybatısında bulunan Doğu Türkistan, bir etnik gruba karşı girişilmiş en yaygın ve sistematik baskı rejimlerinden birine sahne olmakta, 2016 yılından bu yana bir ila üç milyon Uygur toplama kamplarıyla hürriyetlerinden yoksun bırakılmaktadır. işçi kölelere dönüştürüldü ve kısırlaştırma programnlarının hedefi oldu bugün ise soykırımla beslenen Çin'in lideri sıfır vaka politikası adı altında birçok insanı evlere kilitleyerek ölüme terk etti.

Çin'in Kovid zulmü, Doğu Türkistanlıları da vurdu. Yaklaşık 4 aydır evlerinde kilitli kalan Uygur Türkleri açlıkla yaşam mücadelesi verirken, bu kez 24 Kasım günü gece yarısı ölümlere sebep olan yangının tam ortasında kaldı. Elektrik kaynaklı meydana gelen yangında 21 katlı bir apartmanın 5 katı yandı. 4 saat süren yangına Çin itfaiye ekipleri çok geç müdahalede bulundu. Bölgedeki yerel kaynaklara göre ekipler, facianın önlenmesi için yeterince çaba sarf etmedi. Öyle ki, Çin medyası vefat edenlerin sayısını 10 olarak basına servis etmişti. Fakat yerel kaynaklar Çin’in yanlış bilgi verdiğini ifade ederek, ölü sayısını çocuklar dahil 44 olarak açıkladı.

Uygurlar bugün en temel insani hakları elinden alınmış bir halk olarak kitlesel bir cezalandırma ile karşı karşıya bulunmaktadır. Uygur bölgesi, Hong Kong ve Tibet gibi devletin üniter yapısını tehdit eden bir iç mesele olarak değerlendirilmekte ve Uygur halkının varoluşu Çin hükümeti tarafından ülkenin ham merkezli ulusal vizyonuna doğrudan bir tehdit olarak kabul edilmektedir. Çin'in Uygur bölgesinde uyguladığı terörle savaş ve güvenlik merkezli politikaları, Uygur toplumunu kültürel kimliklerinden, dini inançlarından sıyrılmış ve terbiye edilmiş makul vatandaşlar haline getirecek kitlesel bir sosyal mühendislik projesi olarak görülmüştür.

Bugün geldiğimiz noktada Uygur bölgesinde Uygurca tüm eğitim kurumlarından kurumları kaldırılmış, din eğitimi ve öğretimi yasaklanmıştır. Kuranı Kerim dahil dini kitapları bulundurmak ve okumak, ibadet etmek, sakal bırakmak, başörtü, uzun etek gibi dini kisveler kullanmak yasaklanmıştır. Şimdi bir de bu zulümlere Çin hükümetinin irrasyonel sıfır vaka nedeniyle eve kapatılma zorunluluğu eklenmiştir.

Çin korona virüs salgınını Doğu Türkistan soykırımını derinleştirmek için araçsallaştırmaktadır. Tecrit önlemleri adı altında 22 milyon nüfuslu bölgeye tren ve otobüs seferleri çift yönlü askıya alınmakta, uçuşlarda yolcu sayısı %75 kapasite ile gerçekleştirilmektedir. Hükümet kısıtlamaları ne zaman kaldırmayı planladıklarını dair bir açıklama hâlâ yapmamaktadır. Birleşmiş Milletler ‘deki Çin’in veto engeli nedeniyle uluslararası bir yaptırım uygulanamıyor. Birleşmiş Milletler kurumlarını araştırmaları gerçekleştirilememektedir. İslam dünyası ve bu coğrafyada bulunan medya kuruluşları, Doğu Türkistan toplama kamplarına gereken ilgiyi göstermenin çok uzağındadır. Dün olduğu gibi bugün de yarın da mazlumların yanında kalmaya devam edeceğimizi bildiririz.”

Yıldırım'ın konuşmasıyla başlayan basın toplantısı Doğu Türkistan'ın Urumçi kentinde hayatını kaybedenlerin yakınlarının duygu ve görüşlerini aktarması ile devam etti. Duygusal anların yaşandığı basın toplantısında şehit yakınları kendilerine bu acıyı yaşatan soykırımcı Çin rejiminden hesap sordu.

İHH, 44 kişinin hayatını kaybettiği Doğu Türkistan'ın Urumçi kentinde çıkan yangınla ilgili basın toplantısı düzenledi. pic.twitter.com/mkyK8cXtGJ

— Ortadoğu Haber (@haberortadogu) December 1, 2022">http://