Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Alman Welt gazetesine yaptığı açıklamada, "Rusya'ya yönelik yaptırımlar işe yaramaz. Sadece sorunları ertelersiniz. Diğer tarafı dinlemek ve stratejik kaygılarını anlamak daha iyidir. Rusya, NATO tarafından tehdit edildiğini hissediyor. Sovyetler Birliği'nin çöküşünden 30 yıl sonra, Başkan Putin sınırları yeniden çizmek ve stratejik ittifakları yenilemek istiyor" açıklamasını yaptı.

İbrahim Kalın, Türkiye'nin Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan gerilimdeki yeri ile ilgili soruya, "Bu yüzden her iki tarafın da güvende hissedeceği yeni kurallar ve ilkeler oluşturmamız gerekiyor. Bu, Rusya'dan gelen her talebe cevap vermeniz gerektiği anlamına gelmiyor ancak Rusları dinlemeniz gerekiyor" açıklamasını yaptı.

Kuzey Atlantik İşbirliği Örgütü'nün (NATO) dünyanın en başarılı ve en önemli ittifakı olduğunu hatırlatan Kalın, "Biz kilit konumunda bir üyeyiz. Ancak bu, Orta Asya, Kafkaslar, Orta Doğu, Afrika gibi diğer ittifaklara dahil olmayacağımız veya Rusya veya Çin ile iyi ilişkilerimiz olmayacağı anlamına gelmez" dedi.

İbrahim Kalın, Türkiye'nin dış politika bakış açısının 360 derecelik bir perspektif olduğunu söylerken, cümlelerine "Bize el uzatanı geri çevirmeyiz. Coğrafyamız bizi bunu yapmaya zorluyor ama aynı zamanda yardımcı oluyor. Tabii bu her konuda hemfikir olmamız gerektiği anlamına gelmiyor. Rusya ile bile değil. Kırım'ın ilhakını tanımıyoruz. Suriye'deki siyasetini ve Libya'daki Wagner birliklerini desteklemiyoruz ama bu yüzden hemen birbirimizle savaşmak zorunda değiliz" ifadeleriyle devam etti.

ALMANYA VE TÜRKİYE İLİŞKİLERİ

Avrupa'nın en önemli ülkelerinden birinin Almanya olduğunu belirten İbrahim Kalın, iki ülke arasındaki ilişkinin istenilen düzeyde olmadığını söyledi.

Almanya ve Türkiye arasında muazzam bir potansiyel olduğunu belirten Kalın, "Birlikte çok şey başarabiliriz. Stratejik çıkarlarımızı ve tarihsel görüşlerimizi yeniden düzenlemeye daha fazla odaklanmalıyız" dedi.

İbrahim Kalın, İdeolojik bir saldırı olmadığı sürece Türkiye'nin eleştiriye açık olduğunu vurguladıktan sonra, "Federal hükümet öncelikle son yıllarda yaşadığımız travmayı anlamalı. FETÖ teröristlerinin 15 Temmuz darbe girişimi büyük bir travmadır. Dindar olduğunu iddia eden bir grup nasıl birdenbire bu kadar saldırgan hale gelebilir? Alman olsaydım, Türk tarihini Alman tarihiyle karşılaştırırdım ve darbe girişiminden sonra neden olağanüstü hal ilan ettiğimize bakardım" açıklamasını yaptı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, gazetecilerden gelen bir soruya, HDP'nin kendisini demokratik bir parti olarak tanıtmasına rağmen PKK'dan emir aldığı cevabını verdi.