Yemen'de Husiler, gelecek haftalarda, esirler dosyasında "gerçek bir ilerleme" kaydedilmesini bekliyor.

Husilere ait "26 Sep.net" internet sitesinde, Husilerin Esir İşleri Ulusal Komitesi Başkanı Abdulkadir el-Murtaza'nın açıklamasına yer verildi.

Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilci Yardımcısı Muin Şerim ile başkent Sana'da esirler dosyasını ilerletmenin ve son anlaşmanın uygulanması için sarf edilecek çabaların görüşüldüğü bir toplantı yaptıklarını aktaran Murtaza, "Gelecek haftalarda bu insani dosyada gerçek bir atılım olmasını umuyoruz." ifadesini kullandı.

BM Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg'in, Sana'da İran tarafından desteklenen Husiler ile yürüttüğü görüşmelerini tamamladığı belirtilmişti.

Uzun süredir siyasi istikrarsızlık ve çatışmaların sürdüğü Yemen'de İran destekli Husiler ile hükümet arasında 2018'de "esir değişimi, Hudeyde'de ateşkes, limanlar ve Taiz'in durumuyla" ilgili Stockholm Anlaşması imzalanmıştı.

Stockholm Anlaşması'ndan sonra birçok kez esir değişimi için masaya oturan taraflar, Ekim 2020'de savaşın başlangıcından beri en büyük esir takasını gerçekleştirmişti. Bu kapsamda 15'i Suudi Arabistan, 4'ü Sudan vatandaşı toplam 1056 mahkum ya da tutsak serbest bırakılmıştı.

Husiler, geçen yıl 28 Mart'ta da hükümetle her iki taraftan toplamda 2 bin 223 esirin takası konusunda anlaştıklarını duyurmuştu.

Yemen hükümeti ise ülkenin güneybatısındaki Taiz iline düzenlenen saldırının ardından 29 Ağustos'ta, Husilerle Ürdün'de yürütülen görüşmeleri askıya aldıklarını açıklamıştı.