Sözcü El Hüseyin’in “Suriye ordusunda görevli Yüzbaşı rütbesinde görevli bir subay olduğunu ve Golan bölgesinde keşif sorumlusu olarak askerden arındırılmış bölgede Hizbullah’ın Güney Komutanlığı’ndaki faaliyetlerine yardım ettiğini” belirtti.

Sözcü yaptığı açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Suriye ordusuna mensup bir subay ve 90. Tugay’daki keşif bölüğünün komutanı olan Yüzbaşı Beşşar el-Hüseyin Humus’un İkrime mahallesinde ikamet ediyor. Hizbullah’a bağlı Güney Komutanlığı ile Suriye ordusunun 1. Tümeni arasında ana irtibat görevi görüyor. Suriye’nin güney bölgesinin liderliğini üstlenen el-Hac Haşim ve Güney Komutanlığı’ndaki 7. Tümen bölgesinden sorumlu olan oğlu Cevad Haşim ile yakın iş birliği içerisindedir. Beşşar el-Hüseyin bulunduğu makamdan ve keşif bölüğüne komutanlık etmesinden ötürü gözlem noktalarını inceliyor ve ön cephe hattı boyunca devriyeler düzenliyor. 1974 ateşkes anlaşması uyarınca Suriye askerlerinin bulunmasına izin verilmeyen askerden arındırılmış bir bölgede faaliyet gösteriyor. Beşşar görevinin bir parçası olarak, Hizbullah unsurlarına eşlik ediyor ve Hizbullah’a ait gözlem noktalarının ve bazen de İran’a ait gözlem noktalarının idaresini ve onarımını koordine ediyor. Pek çok durumda Hizbullah, Suriye subayı tarafından yönetilen gözlem noktalarının verilerini kullanıyor. Beşşar ve mensup olduğu 90. Tugay, Suriye’nin güneyindeki zor durumu ve yerel halkın yaşadığı kötü şeyleri kullanarak terör örgütü Hizbullah ve İran ile iş birliği yapıyor.”

İsrail ordu sözcüsü “İsrail Savunma Kuvvetleri, sınırın diğer tarafındaki gelişmeleri ve İsrail’in ve vatandaşlarının güvenliğine zarar vermeye çalışan herkesi izliyor. Suriye rejimi, topraklarından İsrail Devleti’ne karşı yürütülen tüm faaliyetlerden sorumludur” ifadelerini kullandı.

İsrail Ordusu’nun Arap Medyası Sözcüsü Avichai Adraee bu anlattıklarını Twitter hesabı üzerinden birkaç gönderiyle yayınladı. Adraee Hüseyin’in “Hizbullah’a bağlı Güney Komutanlığı ile Suriye ordusunun 1. Tümeni arasında ana irtibat görevi gördüğünü” söyleyerek “Suriye’nin güney bölgesinin liderliğini üstlenen el-Hac Haşim ve Güney Komutanlığı’ndaki 7. Tümen bölgesinden sorumlu olan oğlu Cevad Haşim ile yakın iş birliği içinde” olduğuna dikkat çekti.

İsrail 2013 yılından beri Hizbullah ve İran Devrim Muhafızları Ordusu (DMO) lehine çalışan Suriye rejimi subaylarının bir kısmının Suriye’nin Lübnan sınırındaki Kuseyr kentinde ortak operasyonlar yürütürken çekilmiş fotoğraflarını yayınlayarak faaliyetlerini belgelemişti.

O zamandan beri MOSSAD bu iş birliğini takip ediyor. Suriye muhalefet güçlerine yönelik olduğu için bu iş birliği hakkında başta sessiz kaldı. Ancak bu iş birliği Golan Tepeleri bölgesine taşındığında ve İran bunu güçlendirmek için büyük paralar tahsis etti ve İsrail bundan bahsetmeye, uyarılar yayınlamaya ve karşı operasyonlar yapmaya başladı. Şarku’l Avsat’ın daha önce yayımladığı gibi bu ayın başında Tel Aviv’deki istihbarat kaynakları, destekçi toplamak ve Şiilik ideolojisini (Sünni ve Dürzilerin Şiilere dönüştürülmesini) desteklemek için güney Suriye’ye çantalarla dolar taşındığını ortaya çıkardı.

Bu çerçevede, Suriye’nin güneyindeki vatandaşları milislerle iş birliği yapmamaları konusunda uyaran ve Suriyeli subayları da ikaz eden on binlerce broşür dağıtıldı. Yüzbaşı Beşşar el-Hüseyin’in adının ve fotoğrafının yayınlanması, kendisi ve diğerleri için bir uyarı ve tehdit niteliğinde. Geçen yıl, el-Hac Haşim ve oğlu Cevad’ın isimleri ve fotoğrafları yayınlanmıştı. Bu, onlar için doğrudan bir tehdit olarak görülmüştü.

İsrail Başbakanı Naftali Bennett’ın Ekim 22’sinde Soçi’ye yaptığı ziyaret ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı görüşmeden sonra İsrail, Suriye’deki İran bölgelerine birçok hava saldırısı düzenledi. İsrail topçuları da Golan Tepeleri’ndeki mevzileri bombaladı.