Resmi Lübnan Haber Ajansı'na göre, parlamentodaki "Direnişe Sadakat" bloğundan milletvekili Hüseyin Hac Hasan, ABD'nin İsrail ile Lübnan arasındaki deniz sınırlarının çizilmesi meselesine müdahale ettiğini söyledi.

Milletvekili Hac Hasan, "Amerikalılar Lübnan'ın tüm işlerine karışıyorlar, deniz sınırlarını belirlemeye, petrol dosyasına ve hatta idari atamalara bile müdahale ediyorlar" dedi.

Milletvekili Hac Hasan'ın açıklamalarıyla ilgili Lübnan hükümeti veya ABD’den tarafından herhangi bir yorum yapılmadı.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, geçen Aralık ayında, ABD'nin İsrail ile Lübnan arasında arabuluculuk yapmaya hazır olduğunu söylemişti.

Pompeo, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "ABD, İsrail ve Lübnan hükümetleri arasında deniz sınırlarıyla ilgili yapıcı müzakerelere arabuluculuk yapmaya hazır. Her iki tarafı da, daha önce Birleşmiş Milletler'e ilettikleri ilgili iddialar temelinde tartışmalara devam etmeye teşvik ediyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

Geçen Ekim ayında Lübnan Parlamentosu Başkanı Nebih Berri, deniz sınırlarını çizmek için müzakerelerin başlatılması amacıyla İsrail bir çerçeve anlaşmasına varıldığını duyurmuştu.

Berri açıklamasında, "Çerçeve anlaşması ABD’nin müzakerelerin bir an önce başarılı olması için olumlu bir atmosfer yaratmak konusunda çaba göstermesini ve başarılı olursa Birleşmiş Milletler'e tevdi edilmesini öngörüyor." demişti.