Balkan News’te yer alan habere göre, Hırvatistan ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) arasında zırhlı muharebe aracı satın alınmasına ilişkin anlaşma yapıldı.

Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenkovic, anlaşma kapsamında 2026’ya kadar ABD’den 89 adet Bradley tipi zırhlı muharebe aracı alınacağını duyurdu.

TESLİMAT 2023 YILINDA BAŞLAYACAK

Projenin stratejik hedefinin, Hırvatistan ile ABD arasındaki partnerlik ilişkilerinin güçlendirilmesi olduğunu ifade eden Plenkovic, “Anlaşmanın toplam değeri 196 milyon 400 bin dolar. Bunun 51 milyon 100 bin doları ABD’den hibe olarak karşılanacak ve 145 milyon 300 bin dolarını ise Hırvatistan ödeyecek” ifadesini kullandı.

Hırvatistan’ın Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’nün (NATO) bir üyesi olduğunu hatırlatan Başbakan Plenkovic, ülkesinin 2026’ya kadar bir “orta piyade tugayı” hazırlamakla yükümlü olduğunu vurguladı.

Plenkovic, bu süreçte zorunlu olarak 89 Bradley tipi zırhlı muharebe aracını alma çalışmalarının başladığını ve teslimatın 2026’da sona ereceğini kaydetti.

ASKERİ İHTİYAÇLAR GÜNCELLENDİ

Piyade tugayı oluşturulması kapsamında 2017’de ilk olarak 62 askeri araç, 5 eğitim aracı ve 17 yedek parça aracı olmak üzere toplam 84 aracın alınması için çalışmaların başlatılmış olduğunu hatırlatan Plenkovic, “Müzakereler sonrası almış olduğumuz kararlar neticesinde, ilk olarak karar verdiğimiz 17 yedek parça aracı sayısını 22’ye çıkardık. 62 askeri araç, 5 eğitim aracı ve sayısını artırmış olduğumuz yedek parça araçları ile ulaştığımız rakam, şu an itibarıyla 89 oldu” ifadelerini kullandı.

Plenkovic, Hırvatistan ordusunun gelecek yıllarda yeni takviyelerle daha güçlü hale geleceğini ifade ederek, artık görevlerini daha iyi yerine getireceğin belirtti.