Hindistan’da yıllardır azılıkta olan müslümanlara karşı şiddet olayları dinmiyor. Ülkede Müslümanlara karşı yapılan ayrımcılık ise camide 20 kişiden fazla toplanmalarını da yasaklar bir nitelik kazandı.

Ülkede yüzde 14,2’yi oluşturan müslüman azınlık yüzde 79 oranına sahip Hindular tarafından son dönemlerde daha da artan şidddet ve baskılara maruz kalıyorlar.

Müslümanlara yapılan ayrımcılık ve baskıların bir işareti olan son örnek ise Gyanvapi Cami oldu. Hindular bu camide Hindu tanrısı Shiva’yı temsil eden bir taşın olduğu iddasında bulunmaları ve burada ibadet edebilceklerini söylemeleri üzerine doğuyor. Sorun mahekeme yoluna gitse de Hint millyetçisi Hindutva adlı aşırı ırkçı grubun tahrikleriyle daha da büyüyebilceği ifade ediliyor.

GYANVAPİ CAMİ İLK DEĞİL

Hinduların müslüman azınlık üzerindeki baskısı uzun yıllara dayanıyor. Hindular ülkenin kuzeyinde bulunan Ayodhya kasabasında 16.yüzyıldan kalma bir cami üzerinde yine hak iddia etmiş ve on yıllar süren tatrtışmalar sonucu 1992’de bir Hindu çetesi tarafından cami yıkıldı ve ölümcül ayklanmalar başgösterdi. Olaylarda 1000’den fazla kişinin öldüğü bildirildi.

CAMİLER NEDEN SALDIRI ALTINDA?

Hindular ülkedeki asırlık camilere karşı büyük bir şiddet ve hak eğilimi içinde. Bunu arkasındaki neden ise Hindistan’ı 300 yıl yöneten Babürlülerin 16.yüzyıldan itibaren tapınakları yıkarak cami inşaa edildiği inancı. Ülkede bu şekilde birkaç cami olduğunu iddia ediliyor ve bu iddiaların arkasında ise aşırıcı grup Hindutva ve onun siyasi uzantısı olan BJP (Hindistan Halk Partisi) bulunuyor.

KİM BU HİNDUTVA?

Adını Gandi suikastı ile duyuran bu ideoalloji Babri Mescid’i saldırısı ve Gucerat Katliamı ile ülke hafızasında kara bir yer edindi. Grup Hindu kültürünü ve dinini benimsemeyeni dışalama üzerine kurulu ve ülkede kendileri gibi düşünmeyen ve inanmayanları istemiyorlar. Hindutva dönem dönem müslüman azınlığa karşı provakatif eylemeler gerçekeleştirerek olaylar çıkmasına ve müslüman azınlığa halktan baskı uygulanmasına neden oluyor. Hindutva’nın ülkdeki siyasi kanadı ise BJP (Hindistan Halk Partisi). Parti ülkede azımsanamayacak derecede bir etkinliğe sahip ve mülümanlara karşı yürütülen dışalama ve şiddet politikalarını siyasi bir alana taşıdı. Müslümanlar bunun sonucu olarak sadece aşırıcı gruplarla değil aynı zamanda ülkede resmi yönetimin de hedefinde oldu. Bunun sonucu olarak da Hindistan genelinde müslümanlara yapılan ayrmcılık ve insana hakları ihlallelerinin sayısında çok daha büyük artış yaşandı.