Hindistan'da iktidardaki Halk Partisi (BJP) yetkililerinin İslam’a ve Hz. Muhammed'e yönelik hakaret içerikli ifadeleri Müslüman ülkelerde büyük tepkiyle karşılandı.

En az beş Arap ülkesi Hindistan'a karşı resmi protestolarda bulundu. Pakistan ve Afganistan söz konusu olaylara sert tepki gösterdi.

Sosyal medyada öfke mesajları hızla yayılırken, bazı Arap ülkelerinde Hint mallarına karşı boykot çağrıları yapıldı.

HÜKÜMETE SESSİZLİK ELEŞTİRİSİ

Hindistan'da 2014'te iktidara gelen Başbakan Narendra Modi'nin özellikle son yıllarda Müslüman azınlığa karşı "bu tür saldırılara sessiz kalmakla" eleştiriliyor.

Hintli Müslümanların genellikle yiyecek ve giyim tarzlarından dolayı hedef alındığı belirtiliyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü ve Uluslararası Af Örgütü gibi kurumlar, saldırıların tırmanabileceği konusunda uyardı.

İnsan hakları örgütleri Modi'nin, 1,4 milyar nüfuslu ülkenin yüzde 14'ünü teşkil eden Müslüman nüfusuna karşı nefret söylemine olanak sağlamakla suçluyor.

PARTİ YETKİLİLERİ GÖREVDEN ALINDI

BJP Sözcüsü Nupur Sharma ve Yeni Delhi Medya Başkanı Naveen Kumar Jindal'ın Hz. Muhammed ve eşi Hz. Aişe'ye karşı hakaret içeren ifadelerine geçtiğimiz haftadan bu yana öfke büyüyor.

Sharma'nın görevine son verilirken; Yeni Delhi Medya Başkanı Jindal da partiden ihraç edildi.

Cidde merkezli İslam İşbirliği Teşkilatı'ndan (İİT), yapılan yazılı açıklamada, "Bu yapılanlar, Hindistan'da İslam'a karşı nefretin ve aşağılamanın artış göstermesinin yanı sıra Müslümanlara yönelik sistematik ayrım ve baskının bir sonucudur." denildi.

Hindistan Dışişleri Bakanlığı, İİT'nin yorumlarını "gereksiz" ve "dar görüşlü" olarak nitelendirdi.