Hintli yayın kuruluşu NDTV'nin bir haberine göre, 4.000 küsur evin yanı sıra bölgede ayrıca dört devlet okulu, 11 özel okul, bir banka, iki su deposu, 10 cami ve dört tapınak ve dükkanlar bulunuyor.

Uttarkand yüksek mahkemesinin 20 Aralık'ta Haldwani'deki demiryolu hattı boyunca müslümanlara ait yerleşim yerlerinin yıkılması yönündeki emrinin ardından geçen hafta çoğunlukla kadınların katıldığı protesto gösterileri başladı. Protestolar sonucu mahkeme yıkımların durdurulması kararını aldı.

İYİLEŞTİRME PLANI ORTAYA KONMALI

Hindistan Yüksek Mahkemesi, eyalet mahkemesinin, Uttarkand eyaletindeki Haldwani Tren İstasyonu'nun yakınlarında yaşayan bölge sakinlerinin evlerinden tahliye edilmesine yönelik kararını bozdu.

BBC'nin haberine göre, Yüksek Mahkeme, Aralık 2022'de bölge sakinlerinin, "Hindistan Demiryollarına ait araziyi gasbettiği" iddiasının ardından eyalet mahkemesinin aldığı tahliye kararını bozarak, bu soruna "uygulanabilir bir çözüm" bulunması gerektiğini bildirdi.

Yüksek Mahkeme, "binlerce kişinin bir gecede yerinden edilemeyeceğini" ifade ederek, tahliyelere başlanmadan önce iyileştirme planının uygulamaya konulması gerektiğini aktardı.

Raporlar, eyalet mahkeme kararının uygulanmaya konulması durumunda yaklaşık 50 bin kişinin evsiz kalacağına işaret ediyor.

ARAZİ GASBEDİLDİ İDDİASI

Hükümet yetkilileri, bölgedeki kişilerin Hindistan Demiryollarına ait araziyi gasbettiğini öne sürmüştü.

Bunun üzerine Aralık 2022'de Eyalet Mahkemesi, tahliyelerin başlaması için gereken tarihi bir hafta öncesinden demiryolları yetkililerine bildirerek, yetkililere "ihtiyaç halinde güçlerini istedikleri ölçüde kullanmalarına" izin vermişti.

Bölge sakinleri ise gidecek yerleri olmadığını belirterek, kararı protesto etmişti.