Yetkililerden edinilen bilgiye göre, polis, "Bulli Bai" adlı uygulamada Müslüman kadınların isimlerini ve sosyal medyada bulunan fotoğraflarını izinsiz bir şekilde “açık artırma“ listesine koyan kişiyi gözaltına aldı.

Hindistan'ın Maharashtra eyaleti Teknoloji Bakanı Satej Patil, Mumbai siber suçlar birimine bağlı polislerin komşu Karnataka eyaletinin Bengaluru şehrinde 21 yaşındaki mühendislik öğrencisini gözaltına aldığını bildirdi.

Yüzden fazla kadının ismini ve fotoğrafını izinsiz kullandığı iddia edilen öğrenciye kamu davası açıldığı belirtildi.

Polis, şüphelinin kimlik bilgilerini paylaşmadı.

UYGULAMA KALDIRILDI

Bilgi ve Teknoloji Bakanı Ashwini Vaishnaw, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, uygulamanın açık yazılım geliştirme platformu GitHub ve Bilgisayar Acil Müdahale Ekibi (CERT) tarafından engellendiğini belirtmişti.

Shiv Sena partisi milletvekillerinden Priyanka Chaturvedi de bakana cevaben "bloke etmenin ötesinde, suçluların cezalandırılması da önemli" diyerek, yeni uygulamanın Sulli Fırsatları sitesini yapanlar henüz cezalandırılmadığı için çıktığını kaydetti.

Bilgisayar uygulamasının fotoğraflarını yayınladığı kadınlar iki eyalette Hint polisine başvuruda bulunarak, “Bulli Bai” adındaki uygulamayı geliştirenlerle, görüntü ve içerik paylaşımında kullanılan Twitter etiketlerini şikayet etti.

Bunun üzerine GitHub adındaki web platformu uygulamayı kaldırdı.

MÜSLÜMAN KADINLAR HEDEF ALINDI

Hindistan'da aralarında gazeteci, araştırmacı ve avukatların yer aldığı yüzden fazla kadının ismi, izinleri olmadan sosyal medya hesaplarındaki fotoğraflar kullanılarak "Bulli Bai" uygulamasındaki "açık artırma" listesine konulmuş ve ülke genelinde büyük tepki çekmişti.

İsmi ve fotoğrafları “Bulli Bai” uygulamasına konulan gazeteci İsmet Asra, hafta sonunda Delhi polisine din temelinde düşmanlığı teşvik ve cinsel taciz suçlamasıyla şikayette bulundu.

Çok sayıda sosyal medya kullanıcısı, Müslüman kadınların yıpratılması amacıyla hedef alındığını ifade etti.

“SULLİ FIRSATLARI”

Hindistan'da son yıllarda Müslüman kadınlara yönelik tacizin daha da arttığı bildiriliyor.

Temmuz ayında da “Sulli Fırsatları” adındaki bir web sitesi ve bilgisayar uygulaması, 80'den fazla Müslüman kadının internete kendilerinin yükledikleri fotoğrafları kullanarak profiller oluşturmuş ve kadınları "günün fırsatı" olarak satışa sunmuştu.

Sulli, Hint argosunda sağ görüşlü trollerin Müslüman kadınlara taktığı isim olarak kullanılırken, aynı şekilde 'bulli' kelimesi de aşağılayıcı bir ifade olarak kullanılıyor.

“Sulli Fırsatları” haberi yayınlandığı sırada açıklama yapan Af Örgütü raporu yazarı Nazia Erum, "Bu planlı saldırı, İslamofobiye karşı konuşan eğitimli kadınların elinden mikrofonu alma girişimi" demişti.

Gazeteci İsmet Asra, yaptığı açıklamada “Sulli Fırsatları” soruşturmasında ilerleme kaydedilmediğini ve bunun da düş kırıklığına yol açtığını ifade etti.

Asra, "Böyle nefret körükleyenlerin, herhangi bir yaptırım korkusu olmaksızın Müslüman kadınları hedef almaya devam etmelerinin cezasız kalması gerçekten hayal kırıklığı yaratıyor" dedi.