Hint sinema oyuncusu Chetan Kumar sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, geçmiş dönemde bir tecavüz davasında ülkede tepkiye yol açan bir yorum yapan Yüksek Mahkeme Yargıcı Krishna Dixit'i eleştirdi.

Kumar, "Yargıç Krishna Dixit bir tecavüz davasında rahatsız edici yorumda bulunmuştu. Şimdi de aynı yargıç öğrencilerin başörtüsünün devlet okullarında kabul edilip edilmeyeceğine karar veriyor. Kendisi gerekli netliğe sahip mi?" ifadelerinin yer aldığı bir paylaşım yaptı.

Paylaşımın üzerine polis yetkilileri Kumar'ın gözaltına alındığı bilgisini verdi.

Hindistan'da Şubat ayı başında Karnata Yüksek Mahkemesi konuyla ilgili kesin kararını açıklayana kadar öğrencilerin dini kıyafet giymesi yasaklanmıştı.

Kumar'ın, geçmişte "dokunulmazlar" olarak bilinen, Hindistan'ın düşük seviye kast mensuplarını kapsayan "Dalit"e dahil olduğu bilgisi verildi. Gözaltı kararı ülkede öfkeye sebep oldu.

KARNATAKA'DAKİ BAŞÖRTÜSÜ YASAĞI NEDİR?

Hindistan'ın Karnataka eyaletinde başörtüsü yasağı uzun süredir uygulansa da, 1 Ocak'ta devlete ait Udupi Kadın Yüksek Okulundaki Müslüman öğrencilerin derse başörtüsü ile girmesi üzerine tartışılmaya başladı.

Karnataka'daki diğer okullarda da Müslüman kadınlar başörtü ile derse girince, Hindu öğrenciler tepki olarak derslere safran rengi şalla girmeye başlamıştı.

Udupi okul yöneticileri, hükümet görevlileri ve öğrencilerle aileler arasında 19 Ocakta bir toplantı yapılsa da, çözüme ulaşılamayınca 5 Müslüman kız öğrenci okul dışında protestolara başlamıştı.

Karnataka Eyalet Hükümeti, 26 Ocak'ta uzman paneli kurmuş ve panel görüşünü bildirene kadar öğrencilerden okula başörtüsüz girmeleri istenmişti. Bunun üzerine başörtülü öğrenciler, 31 Ocak'ta Karnataka Yüksek Mahkemesine başvurmuş ve başörtünün Hindistan anayasasının sağladığı temel bir hak olduğunu iddia etmişti.

Mahkeme kararı açıklanana kadar eğitimin devam etmesine ve başörtüsü ile okullara girilemeyeceğine dair geçici karar açıklanmıştı.