Hindustan Times'ta yer alan habere göre, Karnataka eyaletinin başkenti Bengaluru'da bulunan Mount Carmel Pu Kız Lisesi okul yönetimi, Sih öğrenciden dini inancı gereği taktığı "dastar"ı çıkartmasını istedi.

Yönetim, öğrencinin ailesine mahkemenin nihai kararının açıklanmasına kadar tüm okullarda başörtüsü gibi dini kıyafet ve sembollerin yasak olduğu bilgisini verdi.

Sih öğrencinin ailesi ise okul yönetimine yazdığı mektupta, "bir Sih kadın veya erkeğinden dastarını çıkarmasını istemenin o kişiye ve Sih topluluğuna büyük bir hakaret olduğunu" belirterek kızlarının dastarını çıkartmama kararını desteklediklerini belirtti.

Sih aile, okula başörtüsü ile gelmek isteyen Müslüman öğrencilere de izin verilmesi gerektiğini, ülkede bunun uygulandığını ve başörtüsünün diğer insanlar için bir sorun oluşturmadığının altını çizdi.

SİHİZM NEDİR?

Hindistan'ın Pencap bölgesinde 1496-1539 yılları arasında yaşayan Guru Nanak'ın kurduğu Sihizm, doğruluk, temizlik, merhamet ve fedakarlık gibi öğütlerin rehber edinildiği bir dindir. Sihler, 1430 sayfadan oluşan Guru Granth Sahib isimli kutsal kitaba inanmaktadır.

Sih, sanskritçe "öğrenci" anlamına geliyor ve bütün Sihler kendilerinin "Guru Nanak'ın öğrencisi" olduğuna inanıyor.

Tek tanrı inancı olan Sihler, inançları gereği makas ve jilet kullanmıyor. Erkekler uzayan saçlarını başlarını ön tarafına toplayıp kalın bir türbanla kapatıyor, sakallarını kesmiyor, kama veya kılıç taşıyor, sağ bileklerine demir halka takıyorlar.

Kadınlar ise temizliğe ve bakıma önem veriyor, "kor" ismi verilen özel bir kıyafet giyiyor.

Yapılan araştırmalara göre dünyada 23 milyondan fazla Sihizm mensubu mevcut. Sihlerin 20 milyonunun Hindistan'da yaşadığı ve Sihizm'in dünyadaki en önemli merkezi olarak Hindistan'ın batısında bulunan Amritsar kentinde "Altın Tapınak" mabedi bulunuyor.

KARNATAKA'DAKİ BAŞÖRTÜSÜ YASAĞI NEDİR?

Hindistan'ın Karnataka eyaletinde başörtüsü yasağı uzun süredir uygulansa da, 1 Ocak'ta devlete ait Udupi Kadın Yüksek Okulundaki Müslüman öğrencilerin derse başörtüsü ile girmesi üzerine tartışılmaya başladı.

Karnataka'daki diğer okullarda da Müslüman kadınlar başörtü ile derse girince, Hindu öğrenciler tepki olarak derslere safran rengi şalla girmeye başlamıştı.

Udupi okul yöneticileri, hükümet görevlileri ve öğrencilerle aileler arasında 19 Ocakta bir toplantı yapılsa da, çözüme ulaşılamayınca 5 Müslüman kız öğrenci okul dışında protestolara başlamıştı.

Karnataka Eyalet Hükümeti, 26 Ocak'ta uzman paneli kurmuş ve panel görüşünü bildirene kadar öğrencilerden okula başörtüsüz girmeleri istenmişti. Bunun üzerine başörtülü öğrenciler, 31 Ocak'ta Karnataka Yüksek Mahkemesine başvurmuş ve başörtünün Hindistan anayasasının sağladığı temel bir hak olduğunu iddia etmişti.

Mahkeme kararı açıklanana kadar eğitimin devam etmesine ve başörtüsü ile okullara girilemeyeceğine dair geçici karar açıklanmıştı