Karnataka'nın Udupi şehrindeki bir devlet okulunda sağcı gruplara mensup bazı öğrencilerin iktidardaki Bharatiya Janata Partisinin tercih ettiği renk olan safran renginde eşarp takması ve Müslüman öğrencilerin başörtüsü takmasına karşı çıkmasının ardından, yirmiyi aşkın Müslüman öğrencinin başörtüsüyle derslere katılması engellendi.

Olay, sosyal medya platformlarında gündem olurken Twitter'da "Başörtüsü Hakkımızdır" etiketi trend oldu.

BAŞÖRTÜLÜ ÖĞRENCİLERE DESTEK GELDİ

Muhalefetteki Kongre Partisi Milletvekili Shashi Tharoor, sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda, başörtülü öğrencileri desteklediği için hedef alındı.

Kızların derslere katılımına izin verilmesi gerektiğini söyleyen Tharoor, "Başörtüsü yasaksa Sih türbanı ne olacak? Hindu'nun alnındaki iz? Hristiyan'ın haçı?" şeklinde paylaşım yapmıştı.

Cammu Keşmir'in eski Başbakanı Ömer Abdullah’dan da başörtülü öğrencilere destek geldi.

Karnataka'da eyalet hükümeti, okullardaki üniformalarla ilgili yönergeleri düzenlemek için bir komite oluşturacağını bildirdi.

YASAK İLK DEĞİL

Geçtiğimiz ay da Udupi'de başka bir devlet okulunda başörtülü öğrencilerin derslere girmesine izin verilmemişti.

BENZER OLAYLAR YAŞANIYOR

Geçtiğimiz aylarda Koppa’daki bir devlet okulunda Hindu öğrenciler, derslere başörtüyle giren Müslümanları protesto mahiyetinde Hinduizm’i temsil eden Safran renkli eşarplar takmıştı.

Hindistan'daki aktivist ve uzmanlar, öğrencilerin başörtüsü takmasının yasaklanmasını kınıyor.

Hindistan’ın 1,3 milyarlık nüfusunun yaklaşık yüzde 14’ünü oluşturan Müslümanlara uygulanan ayrımcılık insan hakları ihlallerine sebebiyet veriyor.