Hindistan silahlanmaya daha da hız verdi ve artan. maliyetler ise dışarı olan bağımlığını azaltma yönünde. Bunun için de ülke içinde ki üretimi arttırılmaya çalışılıyor. Bu süreçte Hindistana en çok destek veren ülke ise Avusturalya. İki ülke arasında imzalanan güvenlik ve askeri anlaşmalar Hindistan’ın Rusya’dan yaptığı silah alımını da geri plana itiyor.

Hindistan'ın 114 adet savaş uçağı ithal etmeyi, bunlardan 96'sının ülke içerisinde üretilmesini planladığı bildirildi.

NDTV'de çıkan haberde, Hindistan Hava Kuvvetleri Komutanlığının, ithal etmeyi planladığı Çok Amaçlı Savaş Uçaklarının (MRFA) üretimine Hint firmalarını da dahil ederek savunma sanayisinin yerlileşme oranını artırmayı hedeflediği belirtildi.

Hükümet kaynaklarının ANI News'e verdiği bilgiye göre, askeri yetkililerin tedarikçi firmalarla yaptığı toplantılarda savaş uçağı ithalatı projesinde "Hindistan'da üret" modeli teklif edildi.

Bu kapsamda, ilk 18 uçak doğrudan ithal edilirken sonraki 36 uçak Hindistan'da üretilecek, ödemesi ise döviz ve Hindistan Rupisi ile yapılacak.

Geri kalan 60 uçağın üretim sorumluluğunun ise Hint firmalarında olması ve ödemenin tamamının ise Hindistan Rupisi ile yapılmasının planlandığı kaydedildi.

Boeing, Lockheed Martin, Saab, MiG, Irkut Corporation ve Dassault Havacılık gibi önde gelen uçak üreticilerinin söz konusu projeye teklif vermesi bekleniyor.

Hindistan'ın ihtilaflar ve gerginlikler yaşadığı Çin ve Pakistan'a karşı caydırıcılık amacıyla hava kuvvetlerine önem verdiği ifade ediliyor.

Hava kuvvetlerinin halihazırda Tejas savaş uçağı üreticisi Hindustan Aeronautics Limited (HAL) şirketiyle 83 adet Tejas Hafif Muharebe Uçağı (LCA) tedarik anlaşması bulunuyor.

Hindistan, savunma teknolojisini millileştirmek için ithalatçı firmalara üretimin bir kısmını ülke içinde yapılmasını teklif ederek teknoloji transferini hızlandırmaya çalışıyor. Ülke teknoloji transferinin arkasında ise Avusturalya ön plana çıkıyor.

HİNDİSTAN'IN İTHALAT RAKAMLARI

2019 yılı SIPRI raporuna göre Hindistan hala büyük bir silah ithalatçısı olmasına rağmen bir önceki döneme göre ithalat oranında %32 düşüş gözlendi. Böylece küresel silah ithalatında %9.2’lik pay ile ikinci sıraya geriledi.

Hindistan yerel savunma sanayisini geliştirmek için yoğun çaba harcıyor. “Hindistan’da üret” programı ile bu konuda yoğun uğraşlar veren Hindistan hala çok ciddi miktarda silah alımı gerçekleştiriyor. Ancak alım sözleşmelerinin birçoğu ürünlerin Hindistan’da montajlanması veya kısmi teknoloji transferi içeriyor.

Bu durum Hindistan’a satış yapmak isteyen ülkeler arasında en belirleyici unsurlardan biri oluyor. Teknoloji transferi ve montaj konusunda verilen tavizler Hindistan’a sözleşme almak için önemli bir avantaj sağlıyor.

ABD’nin Hindistan’a yönelik silah ihracatı bir önceki döneme göre %51 oranında düştü. İsrail ve Fransa’nın Hindistan’a silah ihracatı ise bir önceki döneme göre sırasıyla %175 ve %715 oranında arttı.

Hindistan’a en çok silah ihraç eden Rusya’nın satışı ise %47 oranında geriledi.