Hindistan'da akademisyenler ve aktivistler, Karnataka eyaletindeki okullarda okuyan Müslüman öğrencilere dayatılan başörtüsü yasağına karşı çıktı.

Karnataka eyaletinde uygulanan yasağın, ülke genelindeki Müslümanlara daha fazla baskı için örnek teşkil etmesinden endişe ediliyor.

Haydarabad merkezli Nalsar Hukuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Faizan Mustafa, okullardaki başörtü yasağı kararını eleştirerek "Mahkemeler, herhangi bir din için neyin gerekli olduğuna karar vermemelidir. Bunu yaparak bazı uygulamaları diğerlerine göre ayrıcalıklı kılıyorsunuz." diye konuştu.

Mustafa, başörtüsünün, ülkedeki kızlar için özgürleştirici ve onlara kamusal alanların yolunu açan bir misyonu olduğunu söyleyerek "(Başörtüsü) Kızların dışarı çıkıp kamusal yaşama katılmaları için muhafazakar ailelerle yaptıkları bir tür 'pazarlık'. Mahkeme bu bakış açısını tamamen görmezden geldi." değerlendirmesinde bulundu.

Hukuk Profesörü Anup Surendranath da başörtüsünün inanç özgürlüğü kapsamında olduğuna dikkat çekerek yüksek mahkeme yargıçlarının yanlış değerlendirmelerde bulunduğunu kaydetti.

İnsan hakları savunucusu Ayesha Hajeera Almas ise yasağın ülke genelinde uygulanması halinde milyonlarca Müslüman kadının bundan büyük bir mağduriyet yaşayacağına dikkati çekti.

EĞİTİM KURUMLARINDA TEKDÜZELİK GEREKÇESİ

Öte yandan ülkede başta Hindu gruplar olmak üzere bazı kesimler başörtü yasağını desteklerken Avukat Satya Muley, yargının kıyafet kurallarıyla çatışması durumunda dini özgürlüklere bazı sınırlamalar getirmesinin tamamen makul olduğunu ve kararın "eğitim kurumlarında düzen ve tekdüzeliğin korunmasına katkı sağlayacağını" öne sürdü.

Başörtü yasağı uygulanmaya başlanmadan önce, 700'den fazla insan hakları savunucusu ve avukat, yüksek mahkemeye Müslüman kadınların özgürlüğüne ve mahremiyetine aykırı uygulamaların dayatılmasının, anayasaya aykırı olduğu çağrısında bulunmuştu.

Müslüman gruplar yasağa tepki gösterirken, Hindu gruplar ise karşı yönde protesto düzenleyerek yasağı desteklemişti.

Eyalet genelinde uzun süredir uygulanan başörtüsü yasağı, 1 Ocak'ta devlete ait Udupi Kadın Yüksekokulundaki Müslüman öğrencilerin derslere başörtüsüyle girmesi üzerine gündeme oturmuştu.