ABD ve Batı’nın uyguladığı ambargolar sonucunda yeni pazarlar arayan Rus petrolü yönünü Asya’ya çevirdi. Özellikle enerji alanında büyük sorun yaşayan Hindistan fiyatı ucuzlayan Rus petrolünü alacağını açıkladı.

ABD’DEN “CEZA” UYARISI

Bu açıklamının ardından ilk başta yumuak açıklamalr gelse de zamanla artan Rus ve Hindistan ilişkilerine karşı açıklamalar da sertleşti. ABD Başkanı Joe Biden, Hindistan Başkanı Narenda Modi’ye Rus petrolünü almanın Hisdistan’ın yararına olmayacağına vurgu yapmıştı. ABD’li bir diğer yetkili ise yaptırımları baltalamanın “cezalar” getirebileceğini açıklamıştı. Yapılan bu açıklamalara karşın Hindistan, Aralık ve Ocak ayında neredeyse sıfır olan ham petrol ithalatını Mart'ta günde yaklaşık 300.000 varile, Nisan'da ise günde 700.000 varile yükseltti. Hindistan’ın Ukrayna savaşı öncesi Rusya’dan ham petrol ithali yüzde 1'den yüzde 17’e yükseldi.

Hindistan Maliye Bakanı Nirmala Sitharaman konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu cümleye yer vermişti: “Eğer piyasada ucuz petrol varsa neden almayayım?”