ABD ordusu Afganistan’dan tamamen çekilmeden önce yapılan ankete göre, halkın yüzde 69’u ABD’nin Afganistan’daki hedeflerine ulaşmada çoğunlukla başarısız olduğunu düşünüyor.

23-29 Ağustos arasındaki dönemde 10 bin 348 kişinin katıldığı ankette, ABD’li yetişkinlerin yüzde 54’ü askerleri ülkeden çekme kararının doğru olduğunu söylerken, yüzde 42’si bunun yanlış olduğunu ifade etti.

ABD ordusu Afganistan’daki son birliklerini geri çekerek, ülkenin 20 yıllık en uzun savaşına son verdi.

Cumhuriyetçi eski Başkan Donald Trump, ABD kuvvetlerinin 1 Mayıs’ta Afganistan’dan çekilmesine karar vermişti. Ancak Başkan Joe Biden, bu tarihi 31 Ağustos’a kadar uzattı.

Taliban, 2001 sonlarında ABD liderliğindeki bir askeri operasyon sonucu kaybettiği iktidarı, 15 Ağustos’ta yeniden ele geçirdi.

Son ABD askerlerinin 31 Ağustos’ta Kabil’deki Hamid Karzai Uluslararası Havaalanı’ndan çekilmesiyle, Afganistan’daki uluslararası misyon, başladıktan yaklaşık 20 yıl sonra sona erdi.

Taliban'ın ülkeye hakim olma süreci

ABD ile Taliban arasında Şubat 2020'de varılan barış anlaşması çerçevesinde bu yıl uluslararası güçlerin Afganistan'dan geri çekilme süreci başladı.

Anlaşma yabancı güçlere saldırılmamasını öngörürken Taliban'ın Afgan güvenlik güçlerine yönelik eylemlerine dair bir hüküm getirmedi.

Afgan hükümetiyle Doha'daki müzakereleri devam ettiren Taliban, eş zamanlı şekilde hazirandan bu yana şiddetli saldırılarla Afganistan'da birçok ilçeyi, son bir ayda da vilayet merkezlerine hızla hakim oldu.

Başkent Kabil çevresini kuşatan Taliban, kenar mahalleleri almaya başlarken hükümete yönetimi ve başkenti barışçıl şekilde devir çağrıları yaptı.

Cumhurbaşkanı Eşref Gani akşam saatlerine doğru ülkeyi terk ederek Tacikistan'a kaçtı.

Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahit, hükümet güçlerinin başkent Kabil'den ayrılması nedeniyle kentin ve kamu binalarının kontrolünü almaya başladıklarını açıkladı.

Taliban, Kabil'de Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndan açıklamada bulunarak başkent ve ülkeye hakim olduğunu ilan etti.