Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel'in yasama dokunulmazlığını TBMM Genel Kurulunda yapılan oylamayla kaldırdı.

TBMM Anayasa ve Adalet Komisyonu üyelerinden oluşan Karma Komisyon tarafından, HDP Milletvekili Semra Güzel hakkında hazırlanan dokunulmazlığın kaldırılmasına ilişkin iki rapor görüşüldü.

HDP, raporun görüşmelerine geçilmeden önce Anayasaya aykırılık iddiasıyla usul tartışması açılmasını istedi, görüşmelerin ardından TBMM Başkanvekili Celal Adan, tutumunda bir değişiklik olmadığını belirtti ve görüşmeler devam etti.

Semra Güzel adına, HDP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç 3 saat süren bir savunma yaptı. Oluç, herhangi birinin terör örgütü PKK kamplarına gitmesinin tek başına soruşturma konusu olamayacağını, bu kamplara giden herkesin örgüt üyesi olarak değerlendirilemeyeceğini iddia etti.

Haber yapmak için kamplara giden gazetecilere, siyasetçilere, insan hakları kuruluşlarının temsilcilerine "terör örgütüne üyelik" suçlaması yapılmadığını belirten Oluç, "Semra Güzel'in sözlüsünü ziyaret için Çözüm Süreci'nde örgüt kamplarına gitmesinin bu ziyaretlerden hiçbir farkı yoktur, tamamen insanidir" dedi.

Semra Güzel'in Meclisin en çalışkan milletvekillerinden biri olduğunu, bir çok konuda kanun teklifi ve soru önergesi sunduğunu sözlerine ekledi.

Bahsi geçen fotoğrafların servis edilmesinin "kumpas" olduğunu söyleyen Oluç, Semra Güzel'in kişilik haklarının ihlal edildiğini öne sürdü.

Oluç, "Fail belli aslında, komisyon içindeki bir veya birkaç iktidar milletvekili. Adlarını da biliyorum. Bir milletvekiline 'trol' demek istemiyorum ama hakikaten trollere taş çıkaran bir milletvekili. Bir de hukukçu sözde. AK Parti'nin hukukçuları bunlar işte. Sonra bu hukukçuları hakim ve ağır ceza hakimi yapıyorsunuz. Ağır ceza mahkemeleri, sizin komisyonlarınız gibi çalışıyor, davranıyor ve arkadaşlarınız bizi yargılıyor, ceza veriyor. İşte örnek bu. Allah muhafaza umarım siz de böyle hukukçuların eline düşmezsiniz" dedi.

Yapılan oylamalar sonucunda Semra Güzel'in dokunulmazlığı kaldırıldı.