Milli Görüş Hareketi lideri merhum Necmettin Erbakan Hoca’nın 4 partisini kapatıp 5 kez siyasi yasak uygulayan zihniyete eklemlenmekle eleştirilen Saadet Partisi’nde tabanın rahatsızlığı sürüyor. SP’nin, CHP ile birliktelik kurduğu mevcut siyasi çizgisine itiraz eden Haymana Mutabakatı Heyeti, karşı çıkışlarına devam ediyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanlığı adaylığının Saadet Partisi Genel Merkezi’nde açıklanması, toplantının öncesi ve sonrasında parti önündeki kalabalığın “Türkiye laiktir laik kalacak” şeklinde sloganlar atması Milli Görüş camiasında büyük rahatsızlığa sebep olmuştu. İlk tepki açıklamasını Haber7’ye yapan Haymana Mutabakatı Heyeti Yürütme Kurulu Başkanı Hasan Yaşar, “Milli Görüş tabanının Kemal Kılıçdaroğlu’na oy vermeyeceğini”, “Saadet Partisi yönetiminin aldığı kararın bağlayıcı nitelikte olmadığını” belirterek, Saadet Partisi'nin teşkilat düzeyinde kontrolü kaybettiğini ifade etmişti.

Haymana Mutabakatı Heyeti’nden, eski Saadet Partisi Genel Başkan Danışmanı Harun Macit ve Milli Görüş’ün pek çok önemli ism, Haber7’ye yaptıkları açıklamada, “Erbakan Hocamızın kemikleri sızladı” görüşünde birleşmişti.

KARAMOLLAOĞLU HEPSİNE ‘CAHİL’ DEDİ

Haymana Mutabakatı Heyeti’nin “Erbakan’ın kemiklerini sızlatmakla” eleştirdiği Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ise eleştirilere çok sert karşılık verdi. SP’nin yayın organlarından TV5’e konuk olan Karamollaoğlu, “Sizi Erbakan’ın kemiklerini sızlatmakla suçluyorlar ne düşünüyorsunuz? Gerçekten Erbakan’ın kemiklerini sızlattınız mı?” sorusuna şu hakaretamiz cevabı verdi:

“Bu arkadaşlar bu tavırlarıyla Erbakan hocamızın kemiklerini sızlatıyor desek yanlış olmaz. Bu arkadaşlar maalesef cahil. Bunu böyle söylemek mecburiyetindeyim. Biliyormuş gibi konuşuyor ama belki kimin etkisi altında kaldığını bile bilmiyor.”

HEYETTEN BİR KARŞI ÇIKIŞ DAHA

SP lideri Karamollaoğlu’nun hakaretamiz ifadelerinin ardından Haymana Mutabakatı Heyeti Yürütme Kurulu Başkanı Hasan Yaşar’dan bir açıklama daha geldi.

Başkan Hasan Yaşar, Saadet Partisi’nden ayrılmak gibi bir düşüncelerinin olmadığını, parti içinde mücadeleye devam edeceklerini söyledi.

CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanlığı adaylığının SP Genel Merkezi’nde açıklanması, öncesi ve sonrasında “Türkiye laiktir laik kalacak” şeklinde sloganların atılmasına tepki gösteren Başkan Yaşar, Hürriyet gazetesine verdiği beyanatta şunları ifade etti:

“Bizim itirazımız o gece orada, parti genel merkezi önünde yaşananlaradır. Özellikle Refah Partisi ve Fazilet Partisi kapatılırken CHP’lilerin tek bir sloganı vardı, “Türkiye laiktir, laik kalacak.” Bugüne kadar milli görüşün 4 partisi kapatıldı. Hepsi de farklı sebeplerden ötürü kapatılmış olsa da ortak nokta “Laiklik karşıtı eylemlerin merkezi” sayılmış olması. Ki böyle bir durum olmamasına rağmen Milli Görüş hareketi yıllardır ‘laiklik karşıtı’ olduğu ithamı ile hep dayak yemiş, ezilmiştir. 6 Mart’ta, sadece ittifakta yer alabilmek için, Saadet Partisi’ne yakışmayan, hatta Saadet Partili olmayan, Milli Görüş’ü benimsemeyen grupların orada o sloganları atması, daha hazini de Saadet Partisi sözcüsünün bunu çıkıp organize etmesi tepkimizin nedenidir. Bu Milli Görüş’e bir hakarettir. Madem Milli Görüş hareketini laiklik karşıtı görüyordunuz, neden parti önünde laiklik sloganları attınız? Bu karşı tarafın bize yönelttiği bir meydan okumadır. Saadet Partisi yetkilileri de kalktı ve sanki bugüne kadar bunları yaşamamışız gibi, ‘İrademiz dışında olmuştur’ demek bir yana CHP ve zihniyetini savunmuştur. İşte bu tavır Milli Görüş geleneği ve mirasını inkâr etmek anlamına gelir, Erbakan Hoca’mıza saygısızlıktır.”


RAKAMLARLA KARŞILIK VERDİ: %80!

Haymana Mutabakatı’nın öncü ismi Hasan Yaşar, konuşmasında çok kritik bir istatistik bilgisine de yer verdi. Milli Görüş camiasının Saadet Partisi ile birlikte 27 sivil toplum kuruluşunun bulunduğunu, Saadet Partisi’nin tabanını oluşturan bu kuruluşlar arasında gerçekleştirilen ankette %80 oranında altılı masaya destek verilmediğini, Kılıçdaroğlu’nun adaylığına destek verilmesinin ardından bu oranın %90’lara yükseldiğini söyledi.

Prof. Dr. Mustafa Aydın’ın yaptığı bir ankette, SP tabanında altılı masaya kabul oranının sadece %20 olduğunu ifade eden Haymana Mutabakatı Heyeti Yürütme Kurulu Başkanı Hasan Yaşar, Kılıçdaroğlu’nun adaylığının açıklandığı 6 Mart’tan sonra, daha önce “Acaba?” diyenlerin artık “Olmayacak” noktasına geldiğini belirtti. Yaşar, Saadet Partisi seçmeninde 6’lı masaya desteğin yüzde 10 civarına düştüğünü tahmin ettiklerini kaydetti.

HAYMANA MUTABAKATI HEYETİ NEDİR?

46 kişilik Haymana Mutabakatı Heyeti’nde; Saadet Partisi’nin kurucular kurulu üyeleri, partinin eski milletvekilleri, il başkanları, Milli Görüş Hareketi’nin kanaat önderleri ile ‘Milli Görüşçü Kuruluşlar’a (MİLKO)* bağlı sivil toplum kuruluşlarının bazı genel başkan ve üyeleri yer alıyor.

Yeni Bir Dünya (YENİAD) Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Selman Esmerer, Cansuyu Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Mustafa Köylü, eski SP İstanbul İl Başkanı Abdullah Sevim, eski Milli Gençlik Vakfı Başkanı İlyas Tongüç, merhum Oğuzhan Asiltürk’ün danışmanı Harun Macit gibi camianın öncü isimlerinin Haymana Mutabakatı’nda yer aldığı ifade ediliyor.

Milli Görüş lideri Erbakan Hoca’nın yadigarı Saadet Partisi’nin CHP’ye eklenlenmiş mevcut çizgisinden rahatsız olan isimlerin 30 Kasım 2022’de oluşturduğu Haymana Mutabakatı Heyeti, çıkışlarını sürdürüyor. İsmini, toplantıların yapıldığı Ankara’nın Haymana ilçesinden alan heyet, kendisini “SP’nin şu anki siyasi stratejisini beğenmeyip bunu eleştiren ve eleştirileri genel merkeze ya da parti büyüklerine ileten mutabakat” olarak tanımlıyor.

* Necmettin Erbakan tarafından 1969 yılında başlatılan Millî Görüş hareketini destekleyen, bu hareketin bünyesinden çıkmış kuruluşlar Millî Görüşçü Kuruluşlar (MİLKO) olarak adlandırılıyor. deniliyor. MİLKO çatısı altında; Anadolu Gençlik Derneği, Milli Gençlik Vakfı, Milli Görüş Vakfı, Milli Gazete, TV5 Televizyon Kanalı, Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (ESAM), Yeni Bir Dünya (YENİAD) Sanayici ve İşadamları Derneği, Cansuyu İnsani Yardım Derneği, Teknik Elemanlar Derneği (TEKDER), Şuurlu Öğretmenler Derneği (ÖĞ-DER), Din Görelileri Birliği (DİN-BİR-DER), Uluslararası Medya ve İletişim Derneği (UDM) gibi kuruluşlar yer alıyor.