İçişleri Bakanlığı himayesinde, Millî Savunma Bakanlığı ve Savunma Sanayii Başkanlığı destekleriyle gerçekleştirilen III. Uluslararası Askeri Radar ve Sınır Güvenliği Zirvesi'nde HAVELSAN "Dijital Birlik" konseptinin üç yeni oyuncusunu sergiledi.

HAVELSAN dijital birliklerinin üç yeni oyuncusu BARKAN, BAHA ve M6 zirvenin dikkat çeken üyeleri oldu.

BULUTALTI OTONOM HAVA ARACI BAHA

HAVELSAN'ın "dijital birlik" konseptinde yer alan dikey iniş-kalkış yapabilen bulut altı insansız hava aracı BAHA, güvenlik güçleri eşliğinde sınırda ilk saha testini geçtiğimiz günlerde başarıyla tamamladı.

Görev esnasında BAHA, 7 bin 500 feet yükseklikte, Yer Destek Merkezine 10 km. uzaklıkta uçuş yaptı. Görev kapsamında keşif gözetleme görüntüleri aldı, aktardı, karıştırmalara karşı koydu. Son olarak dikey iniş kalkış ile güvenlik güçleri eşliğinde sınır testini başarıyla tamamladı.

HAVELSAN'ın güvenlik güçleri ile birlikte yaptığı saha testleri sonucunda kullanıcıdan alınan girdilerle BAHA'nın geliştirme faaliyetlerine devam ediliyor. HAVELSAN 2022'nin başında bu girdilerle tekrar sahada denemeler yapıp başarılı sonuçlarını görmeyi arzuluyor.

Özellikle bulut altı diye tabir edilen araç, bulutlu havalarda görev yapabilecek ve sınır bölgelerinde otonom görev icra edebilecek. Sürü algoritmalarıyla beraber de süre kabiliyeti kazanan bir otonom hava aracı olarak görevini yerine getirebilecek.

BARKAN İNSANSIZ KARA ARACI

HAVELSAN tarafından geliştirilen İnsansız Kara Araç (İKA) sistemi Barkan ilk kez İDEF 2021 Fuarı’nda tanıtıldı. İKA’lar geleceğin savaşlarına yön verecek. HAVELSAN, yazılım ve simülasyondan elde ettiği tecrübe ve bilgi birikimi ile yapay zeka ile görev yapacak.

Robotik ve otonom teknolojiler alanında 2019 yılından bu yana Ar-Ge çalışmaları yürüten HAVELSAN, kara araçları kullanım senaryosu üzerinden geliştirilen sürüş kiti ile başlayan süreçte “askeri ve sivil amaçlı kara, hava, deniz ve uzay araçlarında otonomi” hedefliyor.

KAHAP-M6 OTONOM KBRN İHA

HAVELSAN tarafından geliştirilen KAHAP-M6 KBRN İHA; dikey iniş ve kalkış, sabit ve döner kanat konfigürasyonu ve değişken hacim kabiliyetleriyle öne çıkıyor. KAHAP-M6 KBRN İHA, yerli ve milli imkanlarla geliştirilen kimyasal algılayıcı faydalı yükü ile donatıldı.

Operasyonların kısıtlandığı zorlu harekat ortamlarında tamamlayıcı bir keşif birimi rolü üstlenen KAHAP-M6 KBRN İHA, tanımlanan uçuş rotasında ve keşif düzeninde görev yapabiliyor. Komuta merkezine gerçek zamanlı olarak ölçüm bilgisi aktarabilen İHA, tehlike bölgesi ve gerçek kirli bölgelerin hesaplanmasını sağlıyor.

NATO standartlarına uygun olarak geliştirilen KAHAP-M6 KBRN İHA, KBRN HABER ürünü ile KBRN raporlama ve ikaz süreçlerini işletiyor.