Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet'le Bangladeş ziyareti kapsamında Dakka'da görüştü.

Hasina, Bachelet'e Bangladeş'teki aşırı kalabalık kamplarda yaşayan yüz binlerce Arakanlının Myanmar'a dönmeleri gerektiğini söyledi.

Başbakanın Basın Sekreteri Ihsanul Karim, Hasina'nın "Arakanlılar, Myanmar vatandaşı ve geri alınmaları gerekiyor." dediğini aktardı.

Bangladeş ziyaretine 14 Ağustos'ta başlayan Bachelet, ziyaretiyle ilgili yazılı açıklamasında, "Maalesef sınır ötesindeki mevcut durum, geri dönüşler için şartların uygun olmadığını gösteriyor." demişti.

Mültecilerin geri dönüşünün gönüllü ve onurlu bir şekilde gerçekleşmesi ve döndükleri yerde güvenliklerinin sağlanması gerektiği vurgusunu yapan Bachelet, "Uluslararası camia Bangladeş'e desteğini sürdürmeli, mültecilerin geri dönebileceği ve sorunlarının köküne inilerek suçluların hesaba çekilebileceği şartların oluşması için Myanmar hükümetine baskı yapmalıdır." değerlendirmesinde bulunmuştu.

Bachelet'in ziyareti, Arakanlı Müslümanların Bangladeş'e sığındığı Ağustos 2017'nin yıl dönümünde yapılması nedeniyle önem taşıyor.

ARAKANLI MÜSLÜMANLARA ETNİK TEMİZLİK

Arakan'da 2012'de Budistler ile Müslümanlar arasında çatışmalar çıkmış, olaylarda çoğu Müslüman binlerce kişi katledilmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmişti.

Arakan'daki sınır karakollarına 25 Ağustos 2017'de düzenlenen eş zamanlı saldırıları gerekçe gösteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler, kitlesel şiddet eylemleri başlatmıştı.

BM'ye göre Ağustos 2017'den sonra Arakan'daki baskı ve zulümden kaçıp Bangladeş'e sığınanların sayısı 900 bine ulaştı.

Uluslararası insan hakları kuruluşları, yayımladıkları uydu görüntüleriyle yüzlerce köyün yok edildiğini kanıtladı.

Birleşmiş Milletler ve uluslararası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti "etnik temizlik" ya da "soykırım" olarak adlandırıyor.