HARTUM (AA) - Sudan'ın başkenti Hartum'da onlarca ülkeden binin üzerinde kısa filmin katıldığı Hartum Uluslararası Mobil Film Festivali sona erdi.

Sudan, Mısır, Libya, Moritanya, Lübnan, Irak ve Filistin gibi ülkelerden festivale katılan gençlerden dereceye girenlere 20 bin doları aşkın para ödülü verildi.

Sudan Kültür ve Enformasyon Bakanı Graham Abdülkadir, festivalde 10’un üzerinde Arap ve Afrika ülkesinden filmin sinemaseverlerin karşısına çıktığını söyledi.

Cep telefonları aracılığıyla dizi, film, belgesel ve haber üretilmesinin gençlerin özlemlerini ve gelecek vizyonlarını gerçekleştirmeleri için önemli bir başlangıç noktası olduğuna dikkati çeken Abdülkadir, 'Bu festival, gençlerin deneyimlerinin tüm dünyaya aktarılması hedefine katkı sağlıyor.' dedi.

Çağrı filminde Bilal-i Habeşi rolünü canlandıran Libyalı oyuncu Ali Ahmed Salim de festivalin kapanış töreninde AA muhabirine, festivali çok beğendiğini belirterek, 'Şüphesiz, bu gençler için büyük bir gelecek ve umut var.' ifadesini kullandı.

10 Eylül'de başvuruların başladığı festivalde belgesel, fotoğraf, dram ve haber kategorisinde yapımlar yarıştı.

Festivalde, İsrail askerlerinin, 11 Mayıs’ta işgal altındaki Batı Şeria'da açtığı ateş sonucu hayatını kaybeden Al Jazeera televizyonunun Filistinli muhabiri Şirin Ebu Akile için de haber kategorisinde özel ödül verildi.