İsrail hapishanesinde müebbet hapse mahkum kanser hastası Nasır Ebu Hamid'in sağlık durumunun "çok kritik" bir aşamaya ulaştığı belirtildi.

İsrail hapishanelerindeki tutuklu Filistinlilerle ilgili faaliyet yürüten "Esirler Medya Ofisi" Sözcüsü Hazim Hasaneyn, yaptığı yazılı açıklamada, Ebu Hamid'in durumuyla ilgili bilgi verdi.

Kanser hastası Filistinlinin sağlık durumunun "çok kritik" bir aşamaya geldiğini belirten Hasaneyn, son anlarını yaşayan Ebu Hamid'in "her an hayatını kaybedebileceğini" ifade etti.

"Tam teşekküllü" bir İsrail suçuyla karşı karşıya olduklarını kaydeden Hasaneyn, şu anda hastanede bilinci yerinde olmadan yatan Ebu Hamid'in akibetinden tamamen İsrail'in sorumlu olacağını vurguladı.

Hasaneyn, Filistinlileri, İsrail'in tutuklulara ve özellikle de hastalara yönelik işlediği suçlara karşı "harekete" geçmeye çağırdı.

Filistinli Ebu Hamid, Fetih hareketine bağlı "El-Aksa Şehitleri Tugaylarının kurulmasına katılmak" ve "İsrail ordusuna yönelik operasyonlar yürütmek" suçlarından 7 kez müebbet ve 50 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Ebu Hamid, 2002'den beri İsrail hapishanesinde bulunuyor.

Filistin Esirler Cemiyetinden 10 Eylül'de yapılan açıklamada, son evre akciğer kanseri olan tutuklu Nasır Ebu Hamid'in durumunun kritik olduğu belirtilmişti.

Ebu Hamid'in "son günlerinde serbest bırakılmasının" tavsiye edildiği bir rapor bulunmasına rağmen hala serbest bırakılmadığına işaret edilen açıklamada, İsrail Hapishaneleri İdaresi "hasta mahkumların hastaneye sevkini ve tıbbi muayenesini kasten ertelemekle" suçlanmıştı.

Esirler Cemiyeti, 1967'den bu yana İsrail hapishanelerinde hayatını kaybeden 231 Filistinliden 73'ünün ölüm nedeninin "tıbbi ihmal" olduğunu kaydetmişti.