İki yıl önce hac ibadetini gerçekleştirmek amacıyla Türkiye'den Suudi Arabistan'a giden ve sonrasında Çin'in isteğiyle gözaltına alınan 2 Uygur Türkünün Cidde'de yüksek güvenlikli bir hapishaneden, Riyad'da bulunan geri gönderme merkezine aktarıldığı bilgisi verildi.

Çin'in talebi üzerine gözaltına alınan Hamdullah Abdulveli ve arkadaşı Nurmehmet Ruzi'nin Çin'e kısa süre içerisinde iade edilebileceği belirtildi.

Mepanews'te yer alan habere göre, Hamdullah Abdulveli ve Nurmehmet Ruzi, hac ibadetini gerçekleştirdikten sonra Çin yönetiminin talebiyle, herhangi bir suçlama yapılmadan Suudi yetkililer tarafından tutuklanıp Cidde'de bulunan yüksek güvenlikli Zihban hapishanesine gönderilmişti.

Haberde verilen bilgiye göre, Suudi Arabistan'da tutuklu bulunan Uygur Türklerinin aile üyeleri, Abdulveli ve Ruzi'nin 16 Mart tarihinde Cidde'den Riyad'da bulunan bir gönderme merkezine sevk edildiğini belirtti. Aile üyeleri, Riyad'a sevk edilen Uygurların Çin'e iadenin bir adımı olduğunu iddia etti.

Suudi yetkililer, ülkede ikamet belgesi olan Nurmehmet Ruzi'nin belgesini geçersiz hale getirdiği iddiaları sosyal medyada gündeme geldi. Abdulveli'nin kızı Sümeyye Hamdullah'ın sosyal medya hesabından yaptığı çağrılar sonrasında birçok insan hakları örgütü 2 Uygur Türkünün Çin'e iade edilmemesi konusunda Suudi yetkilileri uyardı.

Uygur Türklerinin Çin'e iade edilmesi durumunda işkence yapılacağı ve kötü muamele göreceklerinden endişe ediliyor.