Güney Kore bölgede meydana gelen gelişmelerde seçim yapma arifesinde. ABD Devlet Başkanı Joe Biden’ın bölgeye yapacağı ziyaret bu anlamda büyük bir önem taşıyor.

Güney Kore Çin’in en büyük ticari ortaklarından biri durumunda. ABD Başkanı Biden’ın ziyareti ise bölgedeki güç dengelerini yerinden oynatacak nitelikte.

Çin ile Güney Kore arasındaki ticari faaliyetler günümüzde yüzde 20 oranında artış gösteriyor. Bu artışın geçmişinde ise ABD’den 2018 yılında alınan Yüksek İrtifa Hava Savunması (THAAD) ülkede konuçladırılması sonucu iki ülke arasında neredeyse tamamen duran bir ticari geçmiş yatıyor. İlişkilerin normalleşmesi zaman alsa da iki ülke arasındaki ticari faaliyetler kadar diplomatik faaliyetlerde de artış oldu. Güney Kore’nin 10 Mayıs’ta hükümeti devralan Yoon Suk-yeol Çin Devlet Başkan Yardımcısı Wang Qishan tarafından ziyaret edilmesi ise bunun en büyük göstergesi oldu.

Yoon her ne kadar Çin ve ABD arasında denge politikası yürütmeye çalışsa da Biden’ın yarın yapacağı ziyaretle bir seçim yapmak zorunda kalacağı belirtiliyor. ABD ve Güney Kore’nin ilişkileri 1950 - 53 yıllarına dayanıyor. ABD’nin ülkede 28 bin askeri bulunuyor.

Biden’ın Güney Kore’ye yapacağı bu ziyaretle Yoon için sadakat testi olarak yorumlanıyor. Yoon’un ticaretten mi, yoksa güvenlikten mi yana seçim yapacağı merak konusu.