Güney Kore, ragbi turnuvasında Çin ulusal marşı yerine yanlışlıkla Çin'in Hong Kong Özel İdare Bölgesi'ndeki demokrasi yanlısı protestolarda söylenen marşı çaldığı için özür diledi.

Güney Kore ile Hong Kong arasında yapılan erkekler final maçına başlamadan önce, sözleri demokrasi ve özgürlük çağrısında bulunan "Glory to Hong Kong" isimli şarkının çalınması Hong Kong yönetiminin sert tepkisine neden oldu.

Hong Konglu yetkililer, "Milli marş, ülkemizin bir sembolüdür. Turnuvanın organizatörleri, marşın hak ettiği saygıyı göstermeleri gerekiyor." ifadesini kullandı.

Kore Ragbi Birliğinin yaptığı açıklamada, marşın yanlışlıkla çalındığı ve arkasında herhangi bir siyasi gerekçesi olmadığı bildirildi.

Açıklamada, hatanın turnuvaya katılan Çin'e de bildirildiği ve Hong Kong'un yanı sıra Çin'den özür dilendiği belirtildi.

Organizatörler, maçtan sonra stadyumda hem Korece hem de İngilizce özür dilediklerini ve kazanan Hong Kong takımı için ödül töreni sırasında Çin milli marşının çalındığını açıkladı.

Hong Kong'da haziran 2019'da şüphelilerin Çin'e iadesi yasa tasarısına karşı başlayan demokrasi yanlısı protestolarda, göstericilerle polis arasında çatışma ve şiddet olayları yaşanmıştı.

Tasarının 23 Ekim 2019'da resmen geri çekilmesine rağmen protestocular, "demokratik reform" talepleriyle eylemleri sürdürme kararı almıştı.

"Glory to Hong Kong" marşı ise protestolar sırasında öğrenciler tarafından kullanılmıştı.