Güney Kore hükümeti, nükleer silahlar nedeniyle gerilen diplomatik ilişkileri yumuşatması amacıyla Kuzey Kore'ye insani yardım sağlamaya yönelik sivil çabaları destekleyeceğini bildirdi.

Güney Kore Birleşme Bakanı Kwon Youngse, bakanlığın 2023 politika planları hakkında açıklamalarda bulundu.

Güney Kore'nin şu anki önceliğinin ABD ile ittifak ve Kuzey Kore'ye karşı güçlendirilmiş bir savunmayı sürdürmek olduğunu belirten Kwon, müzakere ortamını canlandırmak için tutarlı çabalar göstermenin de kritik olduğunu söyledi.

Kwon, "Gerilen ilişkilerde diyalog yolunu yeniden açmak ve iki ülke arasında yavaş yavaş da olsa güven inşa etmek için sivil kuruluşların Kuzey Kore ile yeniden temas kurma çabalarını destekleyeceğiz ve aynı zamanda uluslararası kuruluşlar aracılığıyla teması ilerletmeye çalışacağız." dedi.

Kuzey Kore'nin 2022'de tekrarlanan müzakere çağrılarını görmezden gelmesinin ardından Güney Kore'nin hükümetler arası müzakereler için yeni bir teklifte bulunmadığını aktaran Kwon, Kore Savaşı'ndan bu yana ayrı olan ailelerin bir araya gelmesi konusuna da değindi.

Kwon, ailelerin bir araya gelmesinin yanı sıra Kuzey tarafından gözaltında tutulan Güney Koreli sivillerin geri getirilmesi konusuna öncelik verileceğini kaydetti.

Kwon ayrıca, bakanlığın Güney Kore'nin Kuzey Kore ile nihai bir birleşme konusundaki uzun vadeli vizyonunun, "küresel jeopolitikteki son değişiklikleri yansıtacak ve Güney Kore halkının birleşik bir devlete desteğini sürdürmesine yardımcı olacak şekilde" güncellenmesinin planlandığını aktardı.

Öte yandan, bakanlıktan yapılan açıklamada, "Birleşmeye İlişkin Yeni Gelecek Girişimi"nin görüş toplama sürecinin ardından yıl sonuna kadar yayımlanacağı bildirildi.

Açıklamada, konuyla ilgili farkındalığı artırmak için Mart 2022'den itibaren Kuzey Kore'deki insan hakları durumuyla ilgili yıllık raporların da yayımlayacağı belirtildi.

Kuzey Kore 2022'de 90'ı aşkın füze fırlattı

Kuzey Kore, 2022'de önceki senelere göre bir yılda fırlattığından daha fazla sayıda füze ateşleyerek Kore Yarımadası ve Doğu Asya'da tansiyonu yükseltti.

Doğu ve batı yönlerine çeşitli tip ve menzillerde toplam 90'ı aşkın füze fırlatan Pyongyang yönetimi, kasım başında sadece bir günde 23 füze ateşledi.

Pyongyang, 2023'ün ilk saatlerinde de balistik füze denemesi yapmıştı. Güney Kore Genelkurmay Başkanlığına göre, yerel saatle 02.50 sularında Ryongsong bölgesinden kısa menzilli balistik füze fırlatılmıştı.

Kore Savaşı'nda ayrı düşen aileler

Güney Kore, 1950-1953 Kore Savaşı nedeniyle birbirinden ayrı düşen ailelerin bir araya gelmesi için 8 Eylül 2022'de Kuzey Kore'ye görüşme teklifinde bulunmuştu.

Birleşme Bakanlığı verilerine göre, Güney Kore'de yaklaşık 133 bin 650 kişi aileleriyle buluşmak için başvuruda bulundu ancak başvuranların yaklaşık yüzde 70'i hayatını kaybetti.

Son olarak 2018'de görüşen ve çoğu 80, 90 yaşlarında olan savaş mağdurlarının buluşması genellikle duygusal anlara sahne oluyor.

Savaş nedeniyle birbirinden ayrılmak zorunda kalan Kuzey ve Güney Koreli aileler ilk kez 1985'te bir araya gelmişti.

Güney Kore Dışişleri Bakanı Park Jin, 7 Ağustos 2022'de Kuzey Kore'ye "ön şartsız diyalog kurulması" çağrısında bulunmuştu.