Güney Afrika parlamento binasında sabah saatlerinde çıkan yangın söndürülürken, olayla ilgili 1 kişinin gözaltına alındığı aktarıldı.

Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa yangını "korkunç ve yıkıcı bir olay" olarak nitelendirdi.

Güney Afrika’nın başkenti Cape Town’da bulunan parlamento binasında yerel saatle 06.00’da çıkan yangın söndürüldü. Parlamento binasında büyük hasara neden olan yangınla ilgili 51 yaşındaki bir kişinin polis tarafından gözaltına alındığı ve sorgusunun devam ettiği aktarıldı.

Parlamento binasını ziyaret eden Güney Afrika Devlet Başkanı Ramaphosa, yangını "korkunç ve yıkıcı bir olay" olarak nitelendirdi.

YANGIN SÖNDÜRME SİSTEMİ ÇALIŞMADI

Parlamento binasındaki yangın söndürme sisteminin düzgün çalışmadığını belirten Ramaphosa, yangına dakikalar içinde müdahale eden itfaiyecilere övgüde bulunarak, itfaiyecilerin müdahalesi olmasaydı parlamentonun alt kanadı olan Ulusal Meclis’in tamamen "küle" dönebileceğini açıkladı.

Emniyet ve güvenlikten sorumlu Belediye Komitesi üyesi Jean-Pierre Smith yaptığı açıklamada, parlamento binasında bulunan eski toplantı salonunun üzerindeki çatının "tamamen yok olduğunu" ve hasarın henüz tam olarak değerlendirilmediğini aktardı. Smith ayrıca, parlamentonun yangın sisteminin arızalı olduğunu ifade ederek, yangın alarmının itfaiyeciler olay yerine geldiğinde çalmaya başladığını açıkladı.

MADDİ HASAR MEYDANA GELDİ

Yetkililer, yangının parlamento binasının üçüncü katında yer alan ofislerde başladığını belirterek, yangının hızla Ulusal Meclis bölümüne yayıldığını ifade etti. Yangında kimsenin yaralanmadığını aktaran yetkililer, yangının çıkış nedeninin henüz tespit edilemediğini bildirdi.

Cape Town yer alan parlamento binası, en eskisi 1884'e yapılan üç bölümden oluşuyor. 1920'lerde ve 1980'lerde inşa edilen yeni bölümler Ulusal Meclis'e ev sahipliği yapıyor.

Öte yandan parlamentoda bir yıldan kısa bir süre içinde ikinci kez yangın felaketi yaşanırken, geçtiğimiz sene mart ayında elektrik arızası nedeniyle yangın çıkmıştı.