İsrail’in abluka altına aldığı Gazze’de çocukların yüzde 80'i 15 yıllık ablukanın ardından tamiri neredeyse imkansız bir travmanın içinde yaşam sürüyor.

Çocukları Kurtarın (Save the Children) tarafından yayınlanan bir rapora göre, Gazze Şeridi'ndeki her beş çocuktan dördü, İsrail'in bölgede on beş yıldır uyguladığı ablukanın neden olduğu depresyon, üzüntü ve korkudan muzdarip.

Rapora göre, Gazze'de 800 bin çocuğun abluka altında yaşam sürdürdüğünü ve bunun ruh sağlıklarını etkilediğini ortaya koyuyor.

Gazze Şeridi’ndeki abluka Haziran 2007'de başladı ve bölgenin ekonomisini ciddi şekilde etkiledi. Abluka bölgedeki seyahati büyük ölçüde kısıtladı. Özellikle Gazze'nin iki milyonluk nüfusunun yüzde 47'sini oluşturan çocuklar bu ablukanın en büyük mağduru oldular.

Çocukları Kurtarın’ın yayınladığı raporda ayrıca, Gazze'deki çocukların yarısından fazlasının intiharı ve beşte üçünün kendine zarar vermeyi düşündüğünü bildirdi.

Gazze'de devam eden abulukayla sağlık hizmetine ulaşamayan çocukların ve gençlerin yaşadığı ruh sağlığı sorunları ise çözümden uzak kalıyor.

Raporda görüşülen sağlık görevlilerine göre, Gazzeli çocukların yüzde 79'u son birkaç yılda altını ıslatma sorunu yaşadığı ve yüzde 59'u konuşma, dil ve iletişim güçlükleri çektiğine yer verildi. Rapora ayrıca çocuklarda yaşanlan travmalar sonucu ortaya çıkan konuşmama rahatsızlığı gözlendiğine de yer evrildi.

İşgal altındaki Filistin topraklarındaki Çocukları Kurtarın Ülke Direktörü Jason Lee, “Çocukların yaşadığı sıkıntının fiziksel kanıtı olan - altını ıslatma, konuşma veya temel görevleri yerine getirme yeteneğinin kaybı gibi - şok edici sonuçların uluslararası topluma bir uyandırma çağrısı olarak hizmet etmeli" dedi.

Yayınlanan raporda, bu semptomların çocukların gelişimi, öğrenmesi ve sosyal etkileşimi üzerindeki etkisinin hem kısa hem de uzun vadeli olduğu konusunda uyarılara da yer verildi.

İsrail, Haziran 2007'de Hamas'ın Gazze'de etkin olmasının ardından Gazze Şeridi'ne kara, hava ve deniz ablukası uyguladı ve bu abluka toplumda tamiri çok zor olan yaralar açtı.