Kanser Hastaları Umut ve Bakımı Vakfı Danışmanı, Doktor Muhammed Ebu Raya, İsrail’in 2006’dan bu yana devam eden ablukası nedeniyle kanser hastalarının tedavi imkanı bulamadığını ve gerekli ilaçları temin edemediğini söyledi.

Gazze’deki meme kanserinin erken teşhisi ve gerekli testlerin yapılmasından sorumlu olan Ebu Raya, Mobil klinge dönüştürülmüş bir otobüsle ve Gazze’nin en kötü durumdaki bölgelerini dolaşarak hizmet vermeye ve erken teşhis koymaya gayret ettiklerini ifade etti.

Raya, kanser hastalarının bir çoğunun gerekli ilaçlara ulaşamadığı için hastalığın pençesinde acı ile yaşamaya çalıştığını aktardı.

Gazze'deki sağlık birimlerinde kemoterapi veya radyasyon bulunamıyor. Meme kanseri tedavisi görmek isteyen pek çok kadını yurtdışına seyahat etmeye yada Batı Şeria’daki bir hastaneye gidebilmek için İsrail'den izin almak zorunda kalıyor.

Gazze’deki meme kanseri Filistinli kadın Hiba Şihab Reuters’a verdiği demeçte, İsrail’den izin almanın hem uzun süren hem de sonu belli olmayan bir süreç olduğunu söyledi.

Tedavi için seyahat etmesine İsrail tarafından izin verilmediğini ifade eden
Şihab “İsrail istihbarat servisleriyle görüşmemi istediler. 10 dakikalık bir görüşme için sabahtan akşama kadar bekledik. Komşum Hamaslı yada selefi görüşlü diye mi benim tedavi görmem istenmiyor. Benim bir ilgim yok ki neden tedavimi bu kadar geciktiriyorlar.” dedi.